OŠTRA PORUKA Dok se ministri SDP BiH u Vladi KS trude da u mandatu učine što više, ‘tender efendije’ iz SDA žaluju, lažu i izmišljaju!

Dok se ministri Socijaldemokratske partije BiH u Vladi Kantona Sarajevo trude da u svom mandatu učine što više, dotle “tender efendije” iz SDA žaluju, lažu i izmišljaju nepostojeće afere nastojeći po svaku cijenu zaustaviti svaki pokušaj popravljanja stanja u korist građana – poručuju iz SDP BiH.

 

Vrhunac bezobrazluka je da SDA proziva nekoga za tendere i za stanje u zdravstvu dok njihov premijer sjedi na optuženičkoj klupi zbog evidentnog kriminala oko nabavke lažnih respiratora. Kako okarakterisati nego kao bezobrazluk i licemjerje kada, oni koji su upropastili generacijske kapitalne projekte poput izgradnje Bloka 7, HC Vranduk, oni koji se hvale novim kilometrima autoputa, ali na video prezentacijama umjesto na terenu, imaju petlje i obraza napadati i rušiti generacijski kapitalni projekat izgradnje tramvajske pruge u Sarajevu za koje se građani svaki dan mogu uvjeriti kako napreduje.

 

Kada se čovjek zapita dokle mogu ići i gdje je dno za SDA kada iskazuje navodnu brigu za pacijente, a pri tome su za te iste pacijente namijenili lažne respiratore, čekali sadaka vakcine, odbijali da ih liječe, rastjerali preko stotine renomiranih ljekara s potpuno ispravnim diplomama, shvatite da za njih ne postoji dno jer su spremni politizirati i smrt djeteta. Nenadoknadiv gubitak za roditelje, pa i svakog normalnog čovjeka, SDA je spremna iskoristiti i koristi u političke svrhe. Pri tome oni i tzv. profesorica su zadnji koji bi to trebali spomenuti, jer se svi sjećamo afere kada su u državnoj klinici odbili liječenje oboljele djevojčice.

 

Sigurni smo da i u SDA ima dobrih ljudi koji se stide laži koje u njihovo ime iznose poslušnici bračnog para, a koje onda plasiraju mediji čiji urednici dobiju po pola miliona KM javnog novca od BH Telecoma. Od lažnih diploma i lažnih zvanja do lažnih respiratora i laži oko revizije presude za genocid, sa SDA-om je sve laž.

 

Sreća je za sve građane Kantona Sarajevo da SDA više nije dio vlasti i nema uticaj na rad kantonalne vlade. Ista je to SDA koja je preko svojih kadrova u prošlosti naprosto devastirala javno zdravstvo na svim nivoima. Nakon fijaska sa najavljenim “skandalima” za koje je Ured za borbu protiv korupcije KS utvrdio da su izmišljeni, SDA očajnički pokušava izmisliti nove afere u zdravstvu, oblasti koja uz saobraćaj pokazuje najbolje rezultate za građane KS.

 

Po prvi put, Ministrastvo zdravstva KS, uprave Javne ustanove Domovi zdravlja KS i Opšte bolnice, bave se građanima i njihovim potrebama što je dokazano kroz proces imunizacije, kada se uspjelo imunizirati 65 posto građana kantona sa dvije doze.

 

Nije nikakav problem biti bolji od SDA hobotnice, ali upravo zbog toga što to njih jako boli i nervira spomenut ćemo samo neke rezultate:

 

– Potpisan je kolektivni ugovor kojim su djelatnicima u zdravstvu prvi put nakon decenije osigurana primanja veća za više stotina KM mjesečno

 

– Prvi put se radi skrining, a imala je SDA 25 godina da pregledaju bar jednu osobu. Do danas se već prijavilo 8000 osoba, otkriveno je osam pacijenata sa karcinomom;

 

– Nabavljeni su aparati, pa i za KCUS, CTG aparati za ginekologiju, digitalni mamomat za Zavod za bolesti materinstva;

 

– Nakon 7 godina reaktivirana je RTG služba u Hitnoj medicinskoj pomoći;

 

– Zaposleno je više od 30 mladih ljekara, dok su ih drugi otjerali na desetine;

 

– Refundiraju se COVID lijekovi, vraćena je zgrada iz posjeda Caritasa, izrađen nacrt Zakona o kantonalnoj bolnici, usvojena Uredba o novom načinu finansiranja Javnih zdravstvenih ustanova….

 

Nažalost, saopštenje je malo da sve pobrojimo, što znaju i u SDA, ali njih ne interesira istina.

 

Napominjemo, svi ovi pomaci su učinjeni nakon što je prethodna Vlada “Petak 13” predvođena SDA-om u jeku pandemije urušila zdravstvo, djelovala potpuno obezglavljeno, čak bez ministra zdravstva.

 

SDP BiH čvrsto stoji iza ministra zdravstva KS i uprave Domova zdravlja KS koji su pokazali da ima mjesta za promjene, da je napredak moguć u interesu i zdravstvenih radnika i pacijenata.

 

Svojim timskim radom su pokazali da može bolje, a SDA će nastaviti da vodi politiku trača i dezinformacija, jer oni bolje i ne znaju. Naš odgovor je da idemo dalje još jače sa rekonstrukcijom tramvajske pruge, poboljšanjem javnog prevoza, preventivnim pregledima i uređenjem zdravstvenog sistema bez obzira na sve spinove i laži koje SDA plasira svakodnevno – navodi se u saopćenju SDP BIH.