OTKRILI GA POMOĆU GOOGLE MAPSA: LIKVIDIRAO KOMŠINICU KOD ZAGREBA I SKRIVAO TIJELO 11 GODINA

Počeo je sudski rasplet jednog od najintrigantnijih slučajeva u hrvatskoj kaznenoj praksi.

“Nisam kriv”, izjavio je na početku suđenja Damir Keleminčić, 65-godišnjak optužen da je na podmukao način i iz koristoljublja 2011. ubio komšinicu Slavojku Senišin (76). Prema optužnici, Keleminčić je susjedu ubio kako bi se domogao njezinog stana.

Čim je sjeo na optuženičku klupu, protestirao je zbog fotografa koji su ga snimali, a zatim je zatražio da se cijelo suđenje zatvori za javnost, piše Index.hr. Pravdao je to interesom svoje porodice, koji teško podnose čitati sve što se objavljuje o njemu. Prijedlog mu je odbijen.

Na suđenju bi trebalo biti ispitano 30-ak svjedoka, među kojima su i članovi optuženikove porodice. Osim toga bit će reproducirane snimke tajno snimljenih Keleminčićevih razgovora koje ga, kako je uvjereno tužiteljstvo, uvelike inkriminiraju. Bit će provedeno i grafološko vještačenje rukopisa Slavojke Senišin na kupoprodajnom ugovoru s Keleminčićem od 2005. godine.

Odbrana smatra da je to važno jer je kao motiv likvidacije navedeno koristoljublje, a ako je Slavojka Senešin potpisala ugovor, Keleminčić se mogao upisati kao vlasnik, objasnio je odvjetnik Arnold Čada.

Prema optužnici, Keleminčić je svoju komšinicu ubio krajem 2011. a zatim njezino tijelo bacio u bunar kraj svoje vikendice u Prečnom.

Tamo je tijelo i pronađeno 2022. godine. Iako je okrivljeni čak premještao nadzemni dio bunara, istražitelji su snimajući njegove razgovore saznali da je tijelo ipak tamo.

“U Prečnom sam. Kopaju bagerima. Vjerojatno budu nosili Slavojku… Oprosti za sve… Branio sam se od nje, a ovo ti pričam tako da znaš”, rekao je Keleminčić svom ocu dok su ga istražitelji tajno nadzirali.

“Da, samo ne smiješ to, nemoj nikome reći, oni kopaju cijelo dvorište…”, odgovorio mu je Keleminčić.

Članovi porodice prijavili su nestanak 76-godišnjakinje, ali istraga godinama nije davala rezultate. Keleminčić je pet godina nakon ubistva krivotvorio i ovjerio dokumentaciju o kupovini stana kako bi prisvojio žrtvinu nekretninu.

“Budući da prvotno nisu postojala saznanja da je oštećena žrtva kaznenog djela, članovi obitelji su 2011. godine prijavili njezin nestanak, dok provedenim kriminalističkim istraživanjem nije utvrđeno gdje se oštećena nalazi”, piše policija zajedničkoj stambenoj zgradi.

Policajci su od 2020. do 2022. došli do novih saznanja koja su povezala Keleminčića s nestankom 76-godišnjakinje. Ishodovali su nalog Županijskog suda u Zagrebu za pretragu imanja osumnjičenika koje se nalazi u naselje nedaleko od Ivanić-Grada.

U saradnji s pripadnicima MORH-a prekopali su dvorište te je pronađen zatrpani bunar. Iz policije su posumnjali da je osumnjičenik zatrpao bunar kako bi sakrio mjesto gdje je bacio tijelo oštećene. 2022., na dubini od sedam metara, pronađeno je tijelo zamotano u tepih.

Voditelj Službe općeg kriminaliteta PU zagrebačke Zvonimir Petrović je tada potvrdio kako je policiji pri istrazi pomogao Googleov Street View.

“Što se samog bunara tiče, pregledom Google Street Viewa smo shvatili da je prije samog nestanka žrtve bunar bio na svom mjestu. Kad smo na mjesto pronalaska tijela došli fizički, shvatili smo da bunara nema, da je samo kruna od bunara premještena ispred vikend-kuće. To je bila indicija da intenzivnije krenemo u provođenje drugih mjera radnje”, naveo je.

Dodao je i kako je policija razgovarala s Keleminčićem još 2011. “U tom trenutku nikakve indicije nisu upućivale na njega”, napomenuo je.