Otvaranje Titovog sefa do kraja mjeseca

Državna komisija otvoriće do kraja mjeseca sefove u Narodnoj banci Srbije u kojima je nekadašnje Predsjedništvo SFRJ pohranilo stvari Josipa Broza Tita poslije njegove smrti, potvrdio je predsjednik komisije Oliver Antić.

Osim Antića, u komisiji je još jedan savjetnik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, general Milorad Simić, kao i zamjenik generalnog sekretara predsjednika Republike Nenad Jevremović.

“Otvaranju će prisustvovati samo naša tročlana državna komisija i o tome smo obavestili sud. S obzirom na to da se ne zna šta je u sefovima, da li su u pitanju lične Brozove stvari ili vlasništvo države, zadatak komisije je da utvrdi sadržaj pohranjenih vreća”, rekao je Antić za “Večernje novosti”.

Da bi se izbjegla medijska pompa, neće biti saopšten ni tačan datum.

“Sud je zadužen da utvrdi šta pripada ostavinskoj masi, koja će se deliti među naslednicima. Dakle, samo da utvrdi privatnu svojinu Josipa Broza. Zato sudija neće prisustvovati otvaranju sefova”, rekao je Antić.

Ukoliko komisija utvrdi da je u njima bilo šta od ličnih stvari bivšeg jugoslovenskog predsjednika, kaže Antić, o tome će obavijestiti sud i predati stvari u sudski depozit.

On je objasnio da će za utvrđivanje prirode nađenih stvari državna komisija koristiti usluge vještaka.

(VisokoIN/Srna)

Vezani članci

Vučić: Možda ćemo morati da uvedemo sankcije Rusiji

Visokoin.com

Na današnji dan otišao Maršal: Ovo su posljednje riječi druga Tita

Visokoin.com

Fotografija blokiranog Beograda proglašena je “najmoćnijim” prikazom jučerašnjih protesta

Visokoin.com

U Beogradu je počeo samit “Otvoreni Balkan”

Visokoin.com

Jeste li znali / Josip Broz Tito počasni građanin Visokog

Visokoin.com

Tito u našem srcu

Visokoin.com