Ovo je navodno muškarac koji je objavio tajne američke podatke: Otkrio ga Discord

Osoba koja stoji iza masovnog curenja povjerljivih američkih vojnih dokumenata radila je u vojnoj bazi i postavljala osjetljive tajne nacionalne sigurnosti u online grupu poznanika, objavio je Washington Post jučer.

Izvještavanje Posta, koje CNN nije mogao neovisno provjeriti, pokriva nove osnove u identifikaciji navodnog muškarca koji je iznio visoko povjerljive dokumenate – uključujući neke koji oslikavaju pesimističan američki pogled na rat u Ukrajini – i pruža prve poznate detalje o tome ko bi mogao stajati iza velikog proboja nacionalne sigurnosti koji je potresao Vašington posljednjih dana.

Ljubav prema oružju

Procuritelj, opisan u priči o Postu kao usamljeni mladić i entuzijasta za oružje, bio je dio chatrooma od oko dvadesetak ljudi na Discordu – platformi društvenih medija popularnoj među videoigračima – koji su dijelili ljubav prema oružju i vojnoj opremi, The Post je pisao, pozivajući se na intervju s prijateljem koji je procurio koji je također bio dio grupe.

Procurelac, koji nosi naziv “OG”, počeo je da postavlja poruke u Discord chatroom prošle godine koje su se odnosile na vojni žargon, objavio je The Post. U mjesecima koji su uslijedili, taj muškarac je objavio poruke u kojima se činilo da transkribuje povjerljive informacije iz američkih dokumenata, navodi se u izvještaju.

– To su, prisjetio se on, ono što je izgledalo kao gotovo doslovni transkripti povjerljivih obavještajnih dokumenata za koje je OG ukazivao da je donio kući sa svog posla u „vojnoj bazi“, a koji je član odbio da identifikuje – piše Post pozivajući se na poruke koje je objavio anonimni korisnik.

OG je tvrdio da je proveo barem dio svog dana u sigurnom objektu koji je zabranjivao mobilne telefone i druge elektronske uređaje, koji bi se mogli koristiti za dokumentiranje tajnih informacija koje se nalaze na državnim kompjuterskim mrežama ili izvlačenja iz štampača, navodi Post.

Izvještaj je dalje opisao Discord server koji očigledno kontrolira “OG”, gdje su nedavno procurili povjerljivi dokumenti, kao “utočište od pandemije, posebno za tinejdžere gejmere zaključane u svojim kućama i odsječene od svojih prijatelja iz stvarnog svijeta”.

Saradnja s organima

Portparol Discorda rekao je CNN-u u nedjelju da kompanija sarađuje sa organima za provođenje zakona u istrazi, ali je odbio daljnje komentare. CNN je kontaktirao Discord nakon izvještavanja Washington Posta.

– Htio je da nas drži u toku – rekao je član grupe za Post.

A “OG” “izgleda da misli da će njegovo insajdersko znanje ponuditi drugima zaštitu od problematičnog svijeta oko njih”, navodi se u izvještaju Posta.

– Ako možete misliti, bilo je u tim dokumentima – rekao je prijatelj i član grupe OG Discord za Post.

Discord soba za ćaskanje, ili “server”, nestala je s interneta nakon što su prošle sedmice objavljene vijesti o curenju, prema CNN pregledu Discord servera. Neke od dokumenata su korisnici Discorda naknadno postavili na drugi server samo sa pozivnicom.

Objava na internetu
Neki korisnici Discorda mislili su da su dokumenti lažni jer nisu mislili da će iko biti dovoljno drzak da ih objavi na internetu, prema CNN pregledu poruka na platformi.

Bellingcat, istražni medij, prvi je pisao o vezi između dokumenata koji su procurili i dva Discord servera.

Discord tvrdi da ima oko 150 miliona korisnika mjesečno, a njegova popularnost je porasla tokom pandemije koronavirusa koja je ljude u početku zatvorila u svoje domove, prenosi Avaz.