Ovo je ubica iz banke u Kentuckyju koji je usmrtio pet kolega: Sve je prenosio uživo na Instagramu a je i ostavio poruku

Najmanje pet osoba ubijeno je tokom pucnjave u banci Old National u Louisvilleu, Kentucky, a najmanje osam ih je povrijeđeno, rekla je policija na konferenciji za novinare. Napadač je također mrtav, rekao je zamjenik načelnika metro policije Louisvillea pukovnik Paul Humphrey.

Najmanje dva policajca su upucana, rekao je Humphrey. Od osam ljudi koji su prevezeni u bolnicu, dvoje je u kritičnom stanju. Jedan od njih je policajac koji je operiran. Neki od preživjelih uspjeli su se na vrijeme skriti u sigurnoj sobi, rekao je novinar CNN-a.

Žrtve su identificirane kao Thomas Elliot (63), James Tutt (64), Joshua Barrick (40), Tommy Elliott (63) i Juliana Farmer (45).

Policija je identificirala napadača kao 23-godišnjeg Connora Sturgeona. Radio je više od godinu dana u banci, a nedavno je, kako javlja CNN, dobio obavijest da će dobiti otkaz. Policija sumnja da je upravo to bio njegov motiv. Prije pucnjave je ostavio poruku, tvrdi izvor iz policije. Poruka je bila namijenjena roditeljima i prijateljima i u njoj je najavio da će napasti ljude u banci.

Pucnjavu je uživo prenosio na Instagramu. Policija je snimku uklonila.

Sturgeon je na svom LinkedIn profilu napisao da je stažirao u banci Old National u Louisvilleu tri uzastopna ljeta između 2018. i 2020. prije nego što se zaposlio kao stručnjak za komercijalni razvoj u junu 2021. Postao je sindikalni saradnik i portfeljni bankar u banci u aprilu 2022. Diplomirao je na Alabama Alabama u decembru 2020., rekao je glasnogovornik univerziteta. Učestvovao je u ubrzanom magistarskom programu i stekao diplomu prvostupnika i magistra finandija u isto vrijeme, rekao je glasnogovornik Shane Dorrill.

Sturgeonov bivši srednjoškolski kolega, koji je dobro poznavao njega i njegovu porodicu, rekao je da nikada nije vidio nikakve “znakove ili signal da bi se ovo moglo dogoditi”.

“Ovo je totalni šok. Bio je jako dobro dijete koje je dolazilo iz jako dobre porodice”, rekao je razredni kolega koji je želio ostati anoniman i nije razgovarao sa Sturgeonom posljednjih godina. “Ne mogu opisati koliko mi je ovo šokantno. Ne mogu vjerovati”, dodao je.

U eseju koji je napisao na fakultetu 2018. godine Sturgeon je napisao da je imao “problema s uklapanjem u školu”. “Samopouzdanje mi je dugo predstavljalo problem. U srednjoj školi sam se borio do određene mjere da se uklopim, a to mi je stvorilo donekle negativnu sliku o sebi koja postoji i danas. Sklapanje prijateljstava nikada mi nije bilo posebno lako, tako da imam više iskustva od većine u samostalnom radu”, napisao je.

Otac mu je bio košarkaški trener u njegovoj srednjoj školi Floyd Central. I sam Sturgeon je igrao košarku.

Američki predsjednik Joe Biden osudio je najnoviju masovnu pucnjavu.

“Još jednom, naša nacija tuguje nakon besmislenog čina oružanog nasilja – Jill i ja se molimo za živote izgubljene i pogođene današnjom pucnjavom. Previše Amerikanaca plaća cijenu nedjelovanja svojim životima. Kada će republikanci u Kongresu djelovati kako bi zaštitili naše zajednice?” objavio je Biden.