Pala makedonska vlada, zemlju očekuju parlamentarni i predsjednički izbori

Predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski jučer je podnio ostavku u Sobranju i istakao da je tu funkciju obavljao odgovorno i predano, uz dužno poštovanje prema građanima, rukovodeći se riješenošću da osigura društvo za sve – sa jednakim pravima i jednakim odgovornostima.
Po ostavci Kovačevskog, bit će formirana tehnička vlada za pripremu i sprovođenje parlamentarnih izbora, a na čelu vlade u tehničkom mandatu bit će Talat Xhaferi.

Sastav tehničke vlade, koju bi Skupština trebalo da izglasa u nedelju, 28. januara, biće isti kao i u Vladi Kovačevskog, osim novih ministara unutrašnjih poslova i rada i socijalnih pitanja koje predlaže VMRO-DPMNE. Zaokret će napraviti i potpredsjednici Vlade Artan Grubi i Bojan Maričić, piše sjevernomakedonski Sloboden Pečat.

Xhaferi bi u subotu prije podne trebalo da dostavi program i sastav vlade sa programom rada, a sjednica za izbor vlade trebalo bi da bude sazvana za nedjelju, 28. januara.

Radi kompletiranja tehničke vlade, prema Xhaferiju, bit će sazvana još jedna sjednica na kojoj će se glasati o dodatnim zamjenicima ministara i verifikovati mandat poslanika koji će doći na njegovo mjesto.

U Sjevernoj Makedoniji se, prema Zakonu o vladi, 100 dana pred parlamentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj najveća opoziciona partija dobija dva ministra – za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku i tri zamjenika ministara – za finansije, za informaciono društvo i administraciju i za poljoprivredu.

Parlamentarni izbori će, prema dogovoru parlamentarnih partija, biti održani osmog maja, u srijedu, zajedno sa drugim krugom predsjedničkih izbora.

Prvi krug za izbor predsjednika Sjeverne Makedonije bit će održan u srijedu, 24. aprila.

Predsjednika Državne izborne komisije Ditmire Šehu je najavila da će dvostruki izbori koji će biti održani u aprilu i maju koštati državu blizu 17 miliona eura.