PALO 11 GRANIČARA KOJI SU UZIMALI MITO BI PROPUŠTALI KAMIONE S VOĐEM I POVRĆEM

U akciji ”Divič” SIPA je uhapsila ukupno 11 osoba, u pretresima je pronađen veći iznos novca, te 16 rokovnika sa evidencijana koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Kako saznaje ATV osumnjičeni su otkriveni posebnim istražnim radnjama, a dok su bili pod prismotrom istražioci su dokumentovali više radnji krijumčarenja voća, povrća i tehničke robe. Svi osumnjičeni su praktično uzimali ”pinku”, odnosno mito kako bi bez kontrole propuštali kamione s robom preko graničnog prelaza Pavlovića most.

U SIPA navode da su tokom dana u Brčkom i Bijeljini pretresli poslovne i stambene objekte, kao i vozila na 17 lokacija.

”Uhapšeno je 11 osoba koja su sprovedena u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštva BiH”, navode u SIPA.

Ranije je saopšteno da su u akciji uhapšena po dva policajca PU Bijeljina i Granične policije BiH, te četiri službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

”U pretresima je otkriveno je i privremeno oduzeto 15.360 KM, 48.885 evra, 320.000 dinara, 16 rokovnika – notesa sa raznim evidencijama, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz. Navedena grupa je krijumčarila i prevozila različite vrste robe (od čega je većinski dio bio voće i povrće) preko državne granice sa područja Srbije u BiH i obratno preko Graničnog prijelaza Popovi – Pavlovića most”, navode u SIPA.

Osumnjičenima se, između ostalog, na teret stavljaju krivična djela organizovanog kriminala, u vezi sa krijumčarenjem, zloupotrebama položaja ili ovlaštenja, nesavjesnog rada u službi, davanja i primanje dara i drugih oblika koristi, kao i davanja mita.