Parlament mora glasati o procesu Brexita

Parlament mora glasati da li će Ujedinjeno Kraljevstvo započeti proces napuštanja Evropske unije, presudio je u četvrtak Britanski viši sud. To znači da vlada ne može pokrenuti Član 50 Lisabonskog ugovora o samostalnom započinjanju zvanične rasprave s EU.

Premijerka Theresa May tvrdi da referendum – i postojeće ministarske ovlasti – znači da poslanici ne trebaju da glasaju, ali su aktivisti to nazvali neustavnim.

Vlada će uložiti žalbu.

Ministrima je dano zeleno svijetlo za nova ročišta pred Vrhovnim sudom, za koja se očekuje da će biti održana početkom narednog mjeseca.

Premijerka je izjavila da će aktivirati Član 50, zvanično obavještavajući EU o britanskoj namjeri da napusti blok do kraja marta naredne godine. To slijedi nakon britanske odluke da podrži rezultat junskog referenduma o Brexitu na kome je u korist odlaska glasalo 51,9 naprema 48,1 posto glasača.

Ostalih 27 članica EU saopćilo je da pregovori o odredbama britanskog napuštanja bloka – koji bi trebali potrajati dvije godine – ne mogu početi prije pozivanja na Član 50.

Gina Miller, koja je pokrenula postupak, izjavila je ispred Višeg suda da vlada treba donijeti “mudru odluku da ne uloži žalbu”.

– Današnji rezultat tiče se sviju nas. Ne tiče s samo mene ili mog tima. Tiče se Ujedinjenog Kraljevstva i naše budućnosti – kazala je.

Vladin portparol objavio je, međutim, da će osporiti presudu, rekavši: “Zemlja je glasala da napusti Evropsku uniju na referendumu koji je odobren aktom parlamenta. A vlada je odlučna da poštuje rezultat referenduma. Mi ćemo se žaliti na ovu presudu”, prenosi BBC.