Paušal mio, gdje god bio, bitka za ukidanje se nastavlja

Piše: Ernad Metaj

Umjesto na glasanju u Parlamentu FBiH ukidanje paušala za nosioce duplih funkcija završilo je na etičkoj komisiji. Sa razlogom tamo je trebao biti prijavljen Bajro Mekić iz SDA koji je verbalno napao kolegicu iz SDP-a Miru Grgić koja je predložila izmjenu zakona. Koliko je etičnosti u Parlamentu pokazuje činjenica da je i Mekić prijavio napadnutu kolegicu jer ga je uznemiravala preko medija.
– Nisam ja zvala novinare, već su se oni interesovali šta se dešavalo na Parlamentu. Prosto je neugodno koliki sam pritisak trpila jer smatram da nije normalno da ministri koji su igrom slučaja i poslanici primaju paušal. Nakon priče da će se toga odreći većina njih sada traži da im se sve retroaktivno isplati, rekla nam je Grgić.

Federaciju BiH to bi moglo koštati oko 123.000 maraka. Iako mnogi smatraju da to nisu velika sredstva ipak se još jednom dokazuje da političari od politike vide samo novac koji mogu izvući za sebe. U Domu naroda paušali su se od početka isplaćivali svima koji se nisu odrekli.

Jedan od rijetkih funkcionera koji imaju duple funkcije a koji nije primao paušal, niti želi je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, koji je i delegat u Domu naroda. Njegova kolegica iz Vlade FBiH Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta paušala se nije ni odricala. Za prva tri mjeseca ove godine uz ministarsku plaću primila je paušal iz Parlamenta u iznosu od 1.980 KM. Među delegatima Doma naroda koji nisu profesionalci nulu pored paušala ima jedino još SDP-ovac Aner Žuljević.

– Zakon je ostavio tu mogućnost ali niko nije mogao ni pretpostaviti da bi nešto što je zamišljeno kao prelazno rješenje moglo trajati skoro čitav mandat. Ovdje se radi više o moralnoj odgovornosti političara koji vjerujem da su bili delegati i poslanici par mjeseci ne bi ni tražili paušal, rekao nam je sekretar Doma naroda F BiH Izmir Hadžiavdić.

Zakon je omogućio parlamentarcima i odvojeni život, zakup stana, ali i plaćene odlaske vikendom kući. Većina njih naravno koristi ova prava, prijavljuje da svakog vikenda putuje kući o čemu ipak nema precizne evidencije.

Nejasno je kakve je pritiske Mira Grgić trpila pa je odustala od svoje inicijative. Da to ipak ne ostane mrtvo slovo na papiru potrudila se njena stranačka kolegica Segmedina Srna Bajramović koja traži ukidanje paušala svim članovima Parlamenta.

– Dešavanja s kolegicom Grgić su me podsjetila na to da mi Vlada FBiH nikada nije odgovorila na moju raniju inicijativu, pa sam sama napisala zakon i dala ga u parlamentarnu proceduru. Ja sam to pokrenula kada smo u Skupštini KS ukinuli paušale jer zaista mislim da pored plaće nema dodatnih troškova koji bi opravdali primanje i plaće i paušala. Vidjećemo ko će biti protiv, rekla je Srna Bajramović.

Retroaktivnu isplatu paušala u Predstavničkom domu Parlamenta F BiH tražili su: Marinko Čavara koji je za tri godine tražio isplatu 16.260 KM, Petar Galić (15.606 KM), Miralem Galijašević (2.598 KM), Marijan Klaić (1.344 KM), Mijo Krešić (6.381 KM), Melika Mahmutbegović (16.392 KM), Josip Martić (16.326 KM), Jelka Miličević (16.392 KM), Goran Opsenica (16.395 KM) te Husein Topčagić koji je na osnovu paušala zatražio isplatu 4.884 KM.

Da je nemoral kod političara široko rasprostanjen ne pokazuju samo federalni i državni zastupnici. Pokazali su to ovih dana vijećnici u Kalesiji koji su sebi povećali paušale, a zbog čega su građani izašli na proteste.