PAŽLJIVO BIRAJTE Ovo cvijeće se ženi ne poklanja, smatra se da donosi nesreću: Boja i vrsta cvijeća ima određenu poruku

Svaki cvijet ima svoju simboliku, pa na primjer, ruža nije za svaku ženu. Komšinica, majka, sestra i žena zahtijevaju različite vrste cvijeća.

 

Dan žena će iznjedriti džentlmene koji će prvi put ove godine pokloniti majci, ženi, sestri, komšinici ili djevojci cvijeće. Međutim, svaki cvijet ima svoju simboliku i poruku koju nosi, stoga dobro rastumačite ovo.

 

Simbolika prema bojama je sljedeća:

Ljubičasta simboliše nježnost

Plava boja simboliše vjernost, maštu i sanjarenje

Narandžasta je simbol ponosa i životne energije

Bijela je simbol nevinosti i čestitosti

Crvena je simbol vatrene ljubavi

Zelena simboliše razumijevanje i saosjećanje​

Simbolika cvijeća prema vrsti:

RUŽE

Ukoliko su crvene simbolišu strast i ljubav, mada rjeđe mogu označavati i zahvalnost i zadovoljstvo. Bijele označavaju čednost, iskrenost i bezgrešnost. Žute ruže, su s jedne strane simbol veselja, a s druge zahvaljajući ukorijenjenosti tradicionalnih vjerovanja, nevjerstva i ljubomore.

Narandžaste, su simbol žudnje i opčinjenosti, a purpurne ljubavi na prvi pogled. Tamno ljubičaste ruže, djeluju ekscentrično i znak su želje za posebnošću i izdvajanjem, dok su plave, zbog vještačkog načina dobijanja njihove boje, simbol nemogućeg.

Ruže bez trnja, isto kao i purpurne ruže mogu označavati ljubav na prvi pogled. Kada žena poklanja muškarcu crvenu ružu, ruža postaje simbol odanosti.

ORHIDEJA

Orhideja simboliše želju za uspjehom i posebnost. Ovaj nježni cvijet, u skladu sa svojim izgledom, može simbolisati i ljubav, rafiniranu ljepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Orhideje se, često, poklanjaju bolesnicima i porodiljama, koji leže u bolnici, kako bi im se poželio što brži oporavak. Također, možete ga pokloniti i nekome kome želite uspjeh u karijeri. Istraživanja tvrde da postoji od 25000 do 30000 vrsta orhideja.

NARCIS

Narcis, može označavati samoljublje i kao što mu samo ime kaže narcizam, ali može biti i simbol rođenja, ponovnog buđenja, novog početka, s obzirom da ovaj cvijet niče među prvima. Žuti narcis može označavati i prezir.

LJILJAN

Ljiljan, predstavlja simbol beskrajne ljepote, sreće, čistoće, djevičanstva, besmrtnosti i spasa. Često se koristi na vjenčanjima, jer po biblijskom predanju simbolizuje biranje voljenog bića. Bijeli ljiljan se vezuje za nevinost i čistoću, žuti za neistinost i obmanu, a ljubičasti za povratak sreći.

MAGNOLIJA

Magnolija označava dostojanstvo i otmjenost. Ukoliko je njen cvijet bijeli, ona je znak nevinosti. Ako je cvijet magnolije ružičast, onda označava stidljivost i najčešće se poklanja djevojkama koje još nisu upoznale pravu ljubav. Međutim, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvjetala, to je nesumnjiv znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Postoji i vjerovanje po kojem magnolije označavaju nevjernost muškaraca koji ih poklanjaju.

MIMOZE

Mimoza je znak sigurnosti, to jest, pouzdanja, a zastupljena je i u masonskim obilježjima. Mimoza sa zlatnožutim cvjetovima simbolizuje raskoš i moć. Ona je, također, i simbol ljubaznosti.

 

LALA

Tulipan (lala) je simbol ponosa i slave. Crveni tulipan se vezuje za ljubav, a žuti za beznadežnu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost, ljubičasti kraljevsko dostojanstvo, a bijeli opraštanje.

IRIS

Iris je često simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Plavi iris, podstiče sanjarenje i maštu, lagodan život i sreću. Žuti iris označava strast.

SUNCOKRET

Suncokret simboliše snagu, ponos, zajedništvo, divljenje i obožavanje. Također, može značiti oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, označava vašu spremnost da je vidite kao centar sveta.

 

 

LJUBIČICA

 

Ljubičice su znak odanosti i vjernosti. Bijele i ljubičice označavaju skromnost.

 

ĐURĐEVAK

Đurđevak je simol rađanja života, strpljivosti, i praktičnosti.

 

CIKLAMA

 

Ciklama je cvijet iskrenosti i pridaje joj se moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Također, može značiti i snebivanje i stidljivost.

VISIBABA

Visibabe su simbol nade, utjehe, rasta razvoja, prosperiteta. Poklanjaju se, kada želite da poručite nekom da ne treba da gubi nadu.

 

ZUMBULI

Zumbuli simbolišu vjernost i nepokolebljivost, mada mogu simbolisati i igru. Ukoliko su plave boje simbolišu konstantnost, odnosno neprekidnost.

 

HORTENZIJA

Hortenzije označavaju srdačnost, a šalju se obično kada želite da se pomirite, sa nekim s kim ste se posvađali. Također, hortenzije se nose na groblja i prilikom izjave saučešća.

JASMIN

Jasmin označava odanost, a ukoliko je žute boje označava ljupkost i eleganciju.

 

GLADIOLE

Gladiole mogu označavati kako prirodnu ljupkost, tako i prenagljenost ili jačinu karaktera. Navodno, ne treba ih davati voljenim osobama.

BOŽUR

Božur je simbol časti i bogatstva, a također može da simbolizuje i sretan brak i prosperitet.

 

BAMBUS

Bambus koji je simbol odanosti i postojanosti bračne zajednice, pa čak i čičak koji nedvosmisleno simbolizuje spoljnu odbranu i zaštitu srca.

Cvijeće za tužne prilike

Cvijeće koje nema baš prijatno značenje su begonija koja označava crne misli, lavanda koja označava nepovjerenje, dalija koja znači nestalnost, zumbul koji označava setu. Hrizanteme su cvijeće koje se nosi na groblje, mada opet može označavati i ljubav i istinu. Za tužne trenutke se još poklanjaju i krinovi, stoga je veoma važno da se tokom praznika posvećenog Danu žena ne poklanja ona vrsta cvijeta koja simboliše tugu i sJetu, piše Stil.kurir.rs