PEJAKOVIĆ: PREVENT JE DAO OTKAZ RADNICIMA KOJE SMO PONIŠTILI

Desetine radnika je u problemu već mjesecima i nažalost nalaze se u nezavidnoj situaciji odlučili su da napišu pismo medijima – piše Crna-Hronika. 40 radnika Prevent Zenica d.o.o. Zenica je već 15 mjeseci na nedostatku posla (čekanju) i zato su primali minimalnu naknadu. Od oktobra 2023. godine ukinuta nam je naknada, penziono i zdravstveno osiguranje.

Trenutno nemamo zdravstveno osiguranje, zaposlenici ostaju bez lijekova, hrane, mogućnosti vraćanja kredita, limita … Da naglasim da su ovo pretežno radnici preko 50 godina (žene), preko 55 godina (muškarci), invalidi.

U oktobru su nam ponuđene minimalne sporazumne otpremnine i otkazi što smo mi odbili i pokušali se dogovoriti, ali bez uspjeha.

Povodom ovih informacija oglasio se i predsjednik pokreta za zaštitu radničkih prava u BiH, Dražan Pejaković.

“Prevent je dao otkaz radnicima koje smo poništili. Prevent je isplaćivao platu svim radnicina do novembra mjeseca i dao prijedlog da se riješi njihov problem, a to je da se sprovede stečajni postupak i isplate sve otpremnine u skladu sa zakonom.

Međutim, Prevent za sve radnike nije mogao isplatiti otpremnine odjednom već je bio njihov prijedlog da se potpiše sporazum kako bi se ti novci isplatili u tri rate uključujući i plate za novembar i decembar.

Međutim, određeni radnici nisu pristali na to. Radnički pokret zajedno sa advokatima iz kancelatije Stevanović je uradio sve da ova situacija prođe u skladu sa zakonom”, rekao je Dražan Pejaković predsjednik UG Radnički pokret za 072info.