Pet mitova koji se vežu za bebino odvikavanje od pelena. Ne nasjedajte na sve priče, evo istine

Odvikavanje od pelena izazov je, ali i velika prekretnica i za djecu i za roditelje. Sigurno ste mnogo puta čuli dobronamjerne savjete poput onih da je ljeti bolje odvikavati dijete od pelena nego zimi ili da postoji optimalna dob kada je dijete spremno za taj korak.

Međutim, mnogi savjeti i informacije zapravo nisu tačni. Kirsty Ketley, majka dvoje djece i savjetnica za roditeljstvo, za The Sun je otkrila pet najčešćih mitova o odvikavanju od pelena koje bi roditelji trebali ignorirati.

mit: Postoji optimalna dob kad će dijete biti spremno za taj korak
Možda ste negdje pročitali da dijete mora imati tačno dvije godine i tri mjeseca u trenutku kad postane spremno za skidanje pelena. Ne, vaše dijete bit će spremno kad bude spremno. Obično je to između 2. i 3. godine, ali može se dogoditi prije ili poslije.

Osim što dijete mora biti fizički spremno za taj važan korak, mora biti i emocionalno spremno, za što je obično potrebno duže vrijeme. Znakovi koji ukazuju da je dijete spremno za učenje na obavljanje nužde na WC-u su suha pelena duže vrijeme, možda sami iskazuju želju za korištenjem WC-a ili tute, samouvjereni su i neovisni u drugim stvarima. Bilo bi korisno da dijete samo zna obući i skinuti gaćice i da je svjesno toaleta i onoga što se na njemu i u njemu događa. Određeni znakovi pokazat će ti je li vaše dijete spremno za odvikavanje od pelena.

mit: Dječake je teže trenirati nego djevojčice
Ovo je izjava koja se često može čuti, ali spol zaista ne čini razliku. “Nije tačno da se djevojčice lakše odvikavaju od pelena od dječaka”, poručuje Ketley.

mit: Bolje je odvikavati dijete od pelena ljeti nego zimi
Ako je dijete spremno, nebitno je li ljeto ili zima. Roditelji se moraju opskrbiti zalihama donjeg veša i krpama kojima će obrisati pod u slučaju da se nužda dogodi na nezgodnom mjestu. Ipak, iz iskustva pedijatra dr. Milivoja Jovančevića upravo je ljetni period vrijeme kada se dijete najlakše skida iz pelene.

mit: Noćna pelena mora biti suha
Djeci se do osme godine može dogoditi da se pomokre u krevet pa suha pelena ne mora biti preduvjet za odvikavanje. Ograničavanje pijenja tekućina sat vremena prije spavanja može pomoći. Neka djeca imaju suhu pelenu cijelu noć pa je koriste čim se probude. Ako vaše dijete ima više od osam godina i još uvijek mokri u krevet, posjeti liječnika i obrati mu se za pomoć i savjet.

mit: Djeca trebaju koristiti toalet, a ne tutu
Neka djeca, osobito ona koja imaju stariju braću i sestre, od početka radije koriste WC. To te ne treba obeshrabriti, ali u redu je i da djeca koriste tutu dok ne uspostave ravnotežu. Ako vaš mališan radije sjeda na tutu, to je sasvim u redu. Ipak, Ketley preporučuje da tutu držite u kupaonici, umjesto da dijete uči da je dobro obavljati nuždu u bilo kojoj prostoriji u kući. Ako vaše dijete odbija kahlicu, stručnjakinja Iva Brčić savjetuje što možeš učiniti u toj situaciji.