Pivo čini muškarce pametnijim

Jedno istraživanje iz Čikaga tvrdi da muškarci koji prije rješavanja mozgalica popiju nekoliko piva postižu bolje rezultate od onih koji nisu pili alkohol.

Ispitanicima je zadato da nizu od tri riječi dodaju četvrtu koja se uklapa u obrazac. Na primjer, pojmu “sir” mogu se pridružiti riječi kao što su “švajcarski”, “svježi”, “buđavi”.

Polovina ispitanika popila je jedan litar piva, dok druga grupa nije pila nikakav alkohol. Rezultati su pokazali da su muškarci koji su pili pivo, ostvarili 40 odsto bolje rezultate u poređenju sa muškarcima koji nisu.

Uz to, oni koji su imali “pomoć” zadatke su rješavali za 2,5 sekunde brže od svojih treznih suparnika, javljaju agencije.

Naučnici su zaključili da unos alkohola otežava rješavanje zadataka koji zahtijevaju veću sposobnost memorije, ali se zato rad mozga poboljšava kada su u pitanju kreativni problemi.

Inovacije i nove ideje javljaju se kada ljudi nisu toliko fokusirani. Zato je za buđenje kreativne svjesti ponekad dobro popiti čašu vina ili piva, zaključili su stručnjaci i dodali kako je potrebno pridržavati se pravila o umjerenosti.

(VisokoIN)

Vezani članci

Muškarci oženjeni lijepim ženama imaju sretnije brakove?

Visokoin.com

Ovo ćete čuti od muškarca koji nije zainteresiran

Visokoin.com

Štetne posljedice: WiFi mreža opasna za muškarce

Visokoin.com

Svaki četvrti muškarac glumi orgazam

Visokoin.com