Pivo štiti od raka dojke i prostate

Naučnici Njemačkog centra za istraživanje raka u Hajdelbergu otkrili su da pivo sadrži moćne molekule koje štite ljude od opake bolesti – raka dojke i raka prostate, tako da će protivnici pivopija morati malo da ustuknu.

Naime, ksanthohumol, supstanca pronađena u hmelju, blokira pojačano dejstvo dva hormona – testosteron i estrogen i pomaže pri blokadi proteina PSA koji podstiče širenje raka prostate, prenosi medicinski sajt Stetoskop.

Iako su naučnici do sada znali da ta supstanca pomaže pri blokadi estrogena, prvi put su otkrili da ista inhibira i muške polne hormone.

“Istraživanje je još u ranoj fazi, ali se nadamo da ćemo kroz testove dokazati da ksanthohumol usporava razvoj raka prostate”, kaže Klarisa Gerhauser iz Centra u Hajdelbergu.

Ako se djelovanje ksanthohumola pokaže korisnim, on bi se mogao jednog dana prodavati kao lijek protiv raka. Zato naučnici sugerišu svima koji planiraju da se od raka štite pivom, da bi bilo dobro da konzumiraju ona piva koja su bogatija ksanthohumolom.

Naučnici ukazuju, da bi se prepoznale te vrste piva, da hmelj pivu daje gorčinu, pa tako gorka piva sadrže više ksanthohumola.

(VisokoIN)

Vezani članci

Koliko vode bi dijete trebalo da pije?

Visokoin.com

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Visokoin.com

Nutricionistica: Pet razloga zašto biste trebali jesti kupine

Visokoin.com

Zašto smo svi postali tako zaboravni

Visokoin.com

Pet osoba se zarazilo koronavirusom u Visokom

Visokoin.com

Tri pravila za svakodnevnu njegu

Visokoin.com