PLAVA, ZELENA I CRVENA ZONA: VIŠKOVIĆ OTKRIO KAKO BI MOGAO DA IZGLEDA NOVI OBRAČUN STRUJE

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je da će u RS ostati postojeće cijene električne energije.

Višković je u Narodnoj skupštini otkrio kako bi trebalo da izgleda novi obračun, nakon što je Ustavni sud RS proglasio neustavnom odluku Regulatorne komisije za energetiku RS iz decembra 2022.

Tom odlukom su za domaćinstva postojala tri praga i tri cijene struje: Do 500 kilovata, od 501. do 1.500 kilovat časova potrošnje i treća grupa je bila preko 1.500 kilovata.

Višković kaže da se uvode zone, nešto slično kao u Srbiji, prenosi Srpskainfo.

“Sada ćemo u razgovoru sa Ustavnim sudom i regulatorom prilagoditi to tim terminima plavi, zeleni i crveni potrošač i na osnovu toga zadržati postojeće cijene. Zato niko neće moći tužbom bilo šta da ostvari. Zadržaćemo postojeće cijene, a da ispoštujemo odluku Ustavnog suda. Bila je greška u jednoj tarifnoj grupi imati tri podgrupe i to je bila diskriminacija. To ćemo sada iskorigovati”, najavio je Višković.

On je poručio da na osnovu odluke Ustavnog suda RS niko neće dobiti ni marku, niti će biti tužbi.

“Nemojte da ombanjujete pričama kako ste vi nekom obezbijedili 60 ili 100 KM. Niste. Ne slažem se sa mnogim stvarima kod regulatora. Oni su napravili grešku i ne zamjeram ništa Ustavnom sudu. Međutim, isti ili identičan model vrijedi u nekoliko zemalja u oruženju. Srbija ima godinama takav sistem. Plava, zelena, crvena zona”, rekao je Višković na sjednici NSRS.