Plenković: Od ponedjeljka kreću daljnji razgovori o novoj vladi

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u nedjelju da od ponedjeljka kreću daljnji razgovori o formiranju nove vlade sa svima koji su spremni na to, sukladno povjerenju koji su dobili od birača.
Plenković je nakon komemoracije u Jasenovcu rekao novinarima da su već održali sastanak sa svim predstavnicima manjinskih zajednica koji su spremni nastaviti saradnju, a nastavit će razgovarati i s drugim partnerima.

Kazao je kako već postoje kontakti s Domovinskim pokretom, sa čijim će predstavnicima razgovarati iduće sedmice.

Nikakvi razgovori o zahtjevima mogućih partnera još nisu počeli, rekao je upitan je li spreman udovoljiti zahtjevu Domovinskog pokreta da se u sklapanje nove većine ide bez SDSS-a, javila je Hina.

“Kad sjednemo za stol, onda ćemo vidjeti. Ove sve špekulacije u medijima, ovo ministarstvo, ovaj uslov, to ljudi izmišljaju i puštaju spinove, nikakvih sadržajnih razgovora između dviju stranaka u tom pogledu nije bilo”, rekao je Plenković.

Rekao je kako je hrvatski narod kazao 17. aprila šta misli o svim akterima koji su sudjelovali na izborima, a poruka izbora jest da je HDZ s partnerima relativni pobjednik.

“Opet ćemo sastaviti vladu. Od ponedjeljka krećemo u daljnje razgovore sa svima koji su spremni, sukladno povjerenju koji su dobili od birača, razgovarati s nama na formiranju nove vlade”, rekao je Plenković.

Smatra da je nakon izbora došlo do smirivanja u DP-u, a kod predsjednika SDP-a Peđe Grbina je suprotno, jer on i dalje vrijeđa pobjednike riječima “banda i bagra”, umjesto da je nakon izbora “od jada i očaja otišao kući”.

Opozicionim strankama zamjerio je što nisu čestitale HDZ-u na pobjedi nego i dalje ne priznaju poraz.

“Ovo nema nigdje. Dio poraženih stranaka pokušava uvjeriti javnost da su oni pobijedili”, kazao je.