Počela (re)organizacija bolnica: 30 % kapaciteta za teško COVID oboljele

Federalni krizni štab izdao je naredbu kojom u roku od 72 sata sve bolnice u FBiH moraju obezbijediti 30 posto kapaciteta za teže oblike COVID-19 oboljenja. Kako će se to realizovati? Dok BiH danas obara nove rekorde u broju novozaraženih, više od 1550, te 21 preminule osobe, kakofonija u stavovima koji stižu iz nekih zdravstvenih ustanova ne doprinosi stabilizaciji stanja, posebno među pacijentima. Neki se ne slažu s ovom naredbom, neki da.

Kantonalna bolnica Zenica, sigurno s najvećom krizom trenutno, jer je 100 zaposlenih zaraženo, postupila je odmah po naredbi bez pogovora.

”Od jutros smo odmah postupili kako je naredio Federalni krizni štab. 30 posto bolničkih kapaciteta već je određeno za teže oblike COVID-19 oboljenja. Kako? Reorganizacijom. Naredba se mora poštovati. Imamo ukupno 200 ljekara. 7 infektologa je samo, od toga su 2 zaražena i internisti, koji istovremeno obavljaju i svoje redovne poslove, rade sada na dva izdvojena punkta za teže oblike COVID oboljelih. To su, od danas kompletna Infektivna klinika i dio Ortopedije. Trenutno je 82 pacijenata zaraženih korona virusom”, kaže za N1 Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, koja prima pacijente iz kompletnog Zeničko-dobojskog kantona.

Direktor UKC Tuzla, dr. Vahid Jusufović također je danas postupio po naredbi, iako zbog dijela o ukidanju hladnog operativnog programa nije baš bio za nju. Ova naredba je i plan B UKC Tuzla, kaže dr. Jusufović.

”Trenutno nam je hospitalizovano 60 osoba, na odjelu za respiraciju je 12. Još po našem planu B imamo 350 kreveta, na Klinikama za pulmologiju, za fizijatriju, za psihijatriju i još 50 rezervnih. Mi se od proljeća spremamo za jesen i ovakav scenarij. Najbitnije mi je sačuvati kadar. Pružamo usluge i pacijentima iz Posavskog kantona i Distrikta Brčko”, izjavio je za N1 generalni direktor UKC Tuzla.

Bakir Nakaš, infektolog i bivši direktor Opšte bolnice „Abudulah Nakaš „ s dozom kritike komentariše za N1 situaciju u najvećem Kantonu Sarajevu. Kantonu, smjenjivih Vlada i jedinom koji nema ministra zdravstva.

”Zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo ima dovoljno kapaciteta koji se treba staviti u funkciju kako to struka propisuje. Krizni štab je donio odluku da se COVID pacijenti neće tretirati u Općoj bolnici. U međuvremenu došlo je do promjene stanja. Da li je moglo ranije? Mislim da jest i na taj način bi se izbjegle nepotrebne polemike. Želim izraziti zahvalnost cjelokupnom osoblju koje je aktivno na Podhrastovima. Ti su ljudi u permanentnoj aktivnosti, 24 sata u skoro nemogućim uslovima rada.“

U skladu sa naredbom Kriznog štaba, u Opštu bolnicu Sarajevo danas su stigli prvi COVID-19 pacijenti, potvrdio je za N1 Ednan Drljević, infektolog. Sedam COVID-19 pacijenata nalazi se na liječenju u ovoj bolnici, a biće još prijema, kazao je. Opšta bolnica planira popuniti kapacitet od 30 ležajeva koje sada ima na raspolaganju, a na isteku 72 sata i roka Kriznog štaba, kapacitet će biti 102 ili 103 kreveta, poručio je dr.Drljević.

(N1)