Počelo potpisivanje ugovora o pristupanju Hrvatske EU

Svečanost potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji započela je u petak ujutro u Bruxellesu u prisustvu šefova država ili vlada zemalja članica i hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i hrvatske premijerke Jadranke Kosor.

Historijski potpis u ime Republike Hrvatske na pristupni ugovor stavit će predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predsjednica vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica.

Na početku svečanosti predviđeni su kratki govori predsjednika Evropskog vijeća Hermana Van Rompuya i poljskog premijera Donalda Tuska, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom polugodištu i koji su zajedno domaćini same svečanosti, zatim predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa, Parlamenta Jerzya Buzeka te Josipovića i Kosor.

Potpisuju se dva dokumenta – Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usuglašeno tokom pregovora.

Redoslijed potpisivanja određen je abecedom i to po izvornom nazivu zemlje. Tako će prva potpisnica biti Belgija, a zadnja Velika Britanija, a Hrvatska je 11. po redu između Francuske i Italije.

Ispred dvorane u kojoj se potpisuje pristupni ugovor stavljen je natpis na hrvatskom jeziku “Dobrodošla, Hrvatska”.

Nakon potpisivanja slijedi zajedničko fotografiranje i odmah nakon toga počinje summit EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača.

Hrvatsku će na samom početku predstavljati predsjednik Josipović, a odmah nakon toga premijerka Kosor.

(VisokoIN/Fena)