POČINJE PROIZVODNJA PRVOG BH. ELEKTRIČNOG VOZILA

Kompanija GS Holding GmbH iz Regensburga u Njemačkoj ističe se kao jedan od ključnih i najaktivnijih investitora u Bosni i Hercegovini.

Većinski vlasnici firme “GS-Tvornica mašina Travnik”, poznate kao GS-TMT, koja se ističe kao jedna od tehnološki najnaprednijih tvornica u zemlji.

Osim što se bavi proizvodnjom i ugradnjom industrijskih komponenti, tvornica u Travniku također je ponosni proizvođač prvog električnog dostavnog vozila, nazvanog EVO.

Ovo vozilo je rezultat suradnje GS-TMT-a s vanjskim partnerima i dobavljačima te se očekuje da će serijska proizvodnja početi 2024. godine.

Glavno tržište bit će Njemačka, ali se planira i širenje na regionalno tržište, uključujući Bosnu i Hercegovinu. EVO vozilo može nositi do 300 kg tereta i može prijeći do 100 kilometara s jednim punjenjem.

Prema izvještaju BiznisInfo.ba, GS-TMT je ostvario značajne prihode od 65,8 miliona KM i dobit od 5 miliona KM u 2023. godini, a broj zaposlenih povećao se na 505. Također, isti njemački investitor otvara novu fabriku u Prozoru-Rami, već izgrađenu, koja će u početku proizvoditi dijelove za firmu Liebherr, a kasnije za Knorr-Bremse i Njemačke željeznice.

Očekuje se da će fabrika u Prozoru-Rami zaposliti između 250 i 300 radnika. Ukupna ulaganja u “GS-Rama” tvornicu premašuju 40 miliona KM, a planira se i daljnje širenje kompleksa.