Podignuta optužnica protiv novinara i urednika Elta TV

Zbog intervjua sa Milanom Mandićem, predsjednikom Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije emitovanog na Elta televiziji, Tužilaštvo BIH podiglo je optužnicu protiv novinara i urednika ove medijske kuće zbog širenja nacionalne mržnje.

“Optužnicu razumijemo kao grub napad na slobodu medija i neprikosnoveno pravo novinara da prenosi informacije, što je temeljna funkcija i smisao novinarstva u društvu”, saopšteno je iz “Elta televizije”. U saopštenju se dalje navodi da nakon objave intervjua sa Mandićem, ova medijska kuća nije dobila niti jedan prigovor, napomentu, kritiku, upit ili demant ili reakciju na izrečen stav te da javnost nije prepoznala tu emisiju it u izjavu kao raspirivanje mržnje.

“Regulatorna agencija za komunikacije BiH prati i sankcioniše svaki govor mržnje koji se pojavi u medijima. Konkretno u ovom slučaju RAK nije reagovao, što dokazuje da se ni ovlaštenom regulatoru elektronskih medija u BIH niko nije žalio da je bilo šta sporno u navedenom intevrju”, navodi se u saopštenju “Elta TV” i dodaje da nijedan novinar nema moć da apsolutno sve ocjenjuje te da se ne žele upuštati u procjene izrečenih riječi Mandića.

Na optužnicu protiv novinara i urednika Elta TV reagovao je i Klub novinara Banjaluka u kojem upozoravaju da je optužnica za nesprječavanje širanja, nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti presedan i pokušaj uvođenja nprihvatljive praske po kojoj bi u budućnosti novinari i urednici mogli da završe u zatvoru samo zbog prenošenja nečije izjave ili kritičkog stava.

“Najoštrije osuđujemo bilo kakav oblik govora mržnje i pozivamo regulatorna tijela za medije da reaguju, pogotovo ako novinari ili urednici svojim izjavama ili stavovima šire mržnju, razdor ili netrpeljivost bilo koje vrste, ali je nedopustivo da novinari i urednici krivično odgovoraju zbog nečega što je neko drugi rekao ili izjavio”, navodi se u saopštenju Kluba novinara Banjaluka. Klub novinara Banjaluka napominje da dodatnu sumnju izaziva i mišljenje sudije za prethodni postupak, koji je u prvom stepenu odbacio optužnicu, smatrajućid a je sporna izjava okarakterisana kao govor mržnje na osnovu ‘preširokog’ i proizvoljnog tumačenja.