“Pogađa me ovo, Dom naroda završava bahato, kako se i ponašao prethodne 4 godine” Magazinović za BUKU nakon glasanja o akcizama

“173 dana borbe protiv bahate vlasti”

 

Delegati u Domu narodu Parlamentarne skupštine BiH su usvojili izmjene Zakonama o akcizama u različitom tekstu u odnosu na Predstavnički dom. Cilj ovog zakona je bio da se ukinu akcize na gorivo kako bi se time snizile i cijene goriva u BiH

Dom naroda je usvojio Zakon o ukidanju akciza tako da gorivo bude jeftinije samo 30 dana kako je predložila delegat Dušanka Majkić svojim amandmanom. Za njen amandman je glasalo osam delegata, protiv je bilo sedam, uz entitetsku i opštu većinu.

Međutim time stvari ne završavaju.

Formirana je komisija koja će raditi na usaglašavanju ovog zakona, a iz Doma naroda predloženi su Amir Fazlić, Lidija Bradara i Dušanka Majkić. Zakon mora biti usvojen identičnim tekstom.

Saša Magazinović, predlagač ovog Zakona i poslanik u PS BiH kaže za BUKU da to praktično znači da se ovaj zakon odbija.

“Pošto je zakon usvojen u različitom tekstu u dva doma – ide na usaglašavanje. Ukratko, SNSD-ovim amandmanom podržanim HDZ-om se ovaj zakon praktično odbija. 173 dana borbe protiv bahate vlasti, mnogo uložene energije i na kraju ovako ” kaže u komentau za BUKU Magazinović.

Dodaje da ga ovo kao čovjeka pogađa.

“Ova zemlja stvarno može i mora bolje, ali očigledno bez promjene sadašnjih ključnih donosioca odluka – teško! Ovaj mandat Dom naroda završava bahato, kako se ponašao sve 4 godine. Iz ovoga svega treba nešto i nauciti, prije svega da 3 delegata nije isto što i 4 jer da SDA nije poklonila SNSD-u četvrti mandat, ovaj i mnogi drugi zakoni bi prošli i u Domu naroda” ističe Magazinović za BUKU.