Pogoduje li Zakon o javnim nabavkama koruptivnim radnjama u BiH?

Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine po mnogima je glavni izvor korupcije u zemlji. Od 20 nabavki, čak 16 se provede pregovaračkim postupkom bez javnog oglašavanja, što je jedinstven slučaj u svijetu. O izmjenama koje bi poboljšale ovaj zakon govori se godinama, a prijedlog novog zakona je u parlamentarnoj proceduri. Kada bi mogao biti usvojen, nitko sa sigurnošću ne može kazati.
Po istraživanju koje je radilo Udruženje građana „Tender“, svaka četvrta javna nabavka u Bosni i Hercegovini je transparentna. Ovo udruženje godinama uzaludno predlaže amandmane koji bi, ako ne ukinuli, onda barem smanjili korupciju. Predložili su i svoj prijedlog zakona.

RAJKO KECMAN, predsjednik UG “Tender”

„Da je prošao “Tenderov” zakon, najmanje bi godišnje 900 do milijardu ostalo u budžetima ugovornih organa, ali nije, i zbog toga je sada pljačka dostigla milijardu i 600 miliona na godišnjem nivou. To je legalno sve. Zato što je Zakon takav. Dozvolio je da se legalno pljačkaju javna sredstva, a to političke elite i hoće.“

Postojeći zakon, za one koji se koriste njegovim manjkavostima, ima mnoštvo dobrih strana. Sasvim sigurno najbolje je što odgovornost gotovo da ne postoji. Mediji su izvještavali o brojnim višemilionskim aferama, ali nijedna još nije dobila sudski epilog.

DAMJAN OŽEGOVIĆ, Transparency International BiH

„Niko od posmatrača sa strane ne može preventivno da djeluje u slučaju uočene bilo kakve, čak i najmanje nepravilnosti. To jeste glavni problem ovog zakona koji je Transparency ukazivao, gdje smo mi se, zapravo, zalagali da se zbog toga uvede institut građanskog nadzornika. Dakle, nezavisnog lica koje će štititi javni interes i javni novac.“

Naduvavanjem cijena roba i usluga kroz javne nabavke se izvlače milioni maraka, a važeći zakon omogućava da se to radi na legalan način.

ZORAN PAVLOVIĆ, ekonomski analitičar

„Javna sredstva su enormna. Služe za enormno bogaćenje. Sve po zakonu. A na kraju krajeva to sve moramo da platimo mi, građani. To je zakon koji zahtijeva zaista ozbiljnu intervenciju da bi se doveo u funkciju i uštede koje nam toliko trebaju, jer para nema“.

Opozicija tvrdi da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri, ne da ne doprinosi smanjenju nego otvara novi prostor za dodatnu korupciju. Smatraju da vladajuće stranke namjerno opstruišu donošenje kvalitetnog zakona.

BRANISLAV BORENOVIĆ, zastupnik u ZD PSBiH (PDP)

„Ja mislim da bi inspektor Kluzo i Šerlok Holms zajedno teško ustanovili gdje se sad nalazi taj Zakon o javnim nabavkama, nesretni. Negdje je zaglavio u Domu naroda. Tamo gdje očigledno punu kontrolu imaju SNSD i SDA, pa mogu dogovoriti da to nekako zaustave ili da mu negdje zametnu trag. Ali je to katastrofa.“

Evropska komisija je u maju 2019. godine pred Bosnu i Hercegovinu postavila 14 prioritetnih uslova koji se moraju ispuniti prije početka pregovora o članstvu. Jedan od njih je i Zakon o javnim nabavkama. Imajući u vidu kakav zakon imamo niko se ne treba čuditi, ne što još nemamo status kandidata, nego što neko uopšte razgovara i bavi se s nama.