Pokrenut postupak restrukturiranja Sberbanke

Agencija za bankarstvo Republike Srpske donijela je Odluku o pokretanju postupka restrukturiranja nad „Sberbank“a.d. Banjaluka, s obzirom da je utvrdila da su ispunjeni uslovi iz Zakona o bankama RS.

“Datumom početka procesa restrukturiranja nad Bankom smatra se 01.03.2022. godine od 08:00 časova, a u toku postupka restrukturiranja, Banka će raditi u izmjenjenom režimu rada u trajanju od 48 časova, gdje će nakon isteka navedenog roka Banka ponovo raditi u punom kapacitetu. Za sve informacije o izmjenjenom režimu rada klijentima je dostupno obavještenje u Banci”, saopćili su iz Agencija za bankarstvo Republike Srpske, dodajući:

“Agencija je sprovela procjenu javnog interesa u smislu postizanja jednog ili više ciljeva restrukturiranja definisanih Zakonom, na način da je procjenjivala svaki cilj restrukturiranja pojedinačno, te je utvrđeno da se restrukturiranjem Banke postižu svi pojedinačni ciljevi restrukturiranja, gdje se posebno ističu zaštita deponenata koji imaju osigurane depozite, zaštita sredstava i druge imovine klijenata, te izbjegavanje većeg štetnog uticaja na finansijsku stabilnost.”

Bitno je naglasiti, dodaju, da je, u situacijama koje su Republici Srpskoj na izvjestan način nametnute usljed dešavanja na geopolitičkoj sceni izazvanih sukobima između Ukrajine i Rusije, te ekonomskih i finansijskih sankcija koje su Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zemlje preduzele prema Rusiji, potpuna saradnja i podrška institucija Republike Srpske kao što su Agencija, Vlada RS i Ministarstvo finansija RS ključ očuvanja finansijskog sistema.

“Posebno ističemo da će Vlada RS, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima sadržanim u Zakonu o bankama RS, a koji je usklađen sa svim evropskim direktivama, u potpunosti podržati Banku, što oslikava odgovorno ponašanje Vladinih institucija, a posebno naglašava odgovornu i važnu ulogu postojanja regulatora bankarskog sistema na nivou Republike Srpske, tj. Agencije. Na kraju, efikasnom saradnjom i promptnom reakcijom pomenutih institucija, te postojanjem entitetskog regulatora, postižu se najvažniji ciljevi, a to su očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i zaštita klijenata i deponenata”, zaključili su iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Podsjetimo, od dana kada je počeo rat u Ukrajini, korisnici ove banke su se zabrinuli za svoje račune, te je danima bila gužva ispred banaka.

Vezani članci

Sberbank u narednih 48 časova radi u izmijenjenom režimu

Visokoin.com

Agencija za bankarstvo FBiH preuzela Sberbank BiH

Visokoin.com

Sberbank Europe AG potpisala ugovor o prodaji svojih banaka u centralnoj i istočnoj Evropi

Visokoin.com