Policija uhapsila osobu koja je prijetila paljenjem džamija

Istražitelji Odsjeka za cyber kriminal u Federalnoj upravi policije identificirali su osobu koja je prijetila paljenjem džamija u Mostaru, a koju su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, postupajući po depeši Federalne uprave policije, lišili slobode.

Federalna uprava policije dostavila je Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona informaciju o identitetu lica koje je na društvenoj mreži Instagram prijetilo paljenjem džamija na 30. rođendan navijačke grupe Ultras – Zrinjski, odnosno danas.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona na osnovu dostavljenih informacija od strane Federalne uprave policije lišili su slobode i ispitali u svojstvu osumnjičenogza počinjenje krivičnog djela izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 163. Krivičnog zakona Federacije BiH, lice L.F.M. (2003.) iz Mostara.

O naprijed navedenom podnesen je izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, a od osumnjičenog je privremeno oduzet mobilni uređaj koji će služiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Federalna uprava policije pomno prati pojave i ponašanjau cyber prostora s ciljem detekcije prijetnji, sprečavanja izvršenja krivičnih djela i procesuiranja lica koji svojim ponašanjem u cyber prostoru počine krivična djela kažnjiva prema odredbama bosanskohercegovačkog krivičnog zakonodavstva.