POREZ Telefonski operateri u BiH mjesečno ne naplaćuju 1, već 2 KM!?

Brojni građani ovih dana su se obratili Udruženju za zaštitu potrošača Don sa pitanjem da li novo “oporezivanje” od strane tri telekom operatera, koje je počelo 1. jula, iznosi 1 ili 2KM.

Naime, iz fotografije u prilogu vidi se da je mobilni operater u toku jula mjeseca po dva različita osnova naplatio po 1 KM – kao naknadu za korištenje mobilne mreže i kao naknadu za korištenje mobilne mreže za period od 30 dana!

Kako za BUKU kaže Murisa Marić, predsjednica Udruženja Don, ovo je nedopustivo i nadležne institucije moraju reagovati: “Nije dovoljno što plaćamo prvog u mjesecu 1 KM, već i 30 u mjesecu plaćamo dodatnu 1 KM za korištenje mreže 30 dana. Tako da mrežarina nije 1 KM već 2 KM mjesečno. Mi svi kao potrošači moramo zahtijevati da imamo dostupan i razumljiv cjenovnik, da znamo šta koja usluga znači. Jer ako detajlnije pogledamo račune mobilne telefonije, jasno ćemo vidjeti koliko «posebnih usluga» imaju, kao npr. SMS+2 Usluga, Inicijalna SMS +4 Usluga, SMS+29 usluga i druge. Šta znače sve te usluge koje plaćamo, to nigdje nije objašnjeno. Sve je napisano i napravljeno na jedan jako nerazumljiv način, što narušava zaštitu potrosača od sva tri telekom operatera u našoj zemlji”.

Marić kaže i da se Regulatorna agencija za komunikacije što hitnije treba očitovati.

Podsjeća da se ovoj instituciji Don obraćao još prije mjesec dana kako bi od njih dobili odgovor je li odluka o uvođenju mjesečne naknade operatera u iznosu od 1 KM uopšte zakonita.

Nažalost, odgovor nikada nisu dobili.

Marić podsjeća da se pitanje zakonitosti nameće, jer je kao glavni razlog uvođenja naknade od 1 KM navedeno povećanje finansijskih obaveza telekom operatera po pitanju plaćanja dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra i investiranja u pripadajuću infrastrukturu, koja je nužna za pružanje kvalitetnih mobilnih širokopojasnih usluga.

Samim tim se, dodaje, postavlja logično pitanje da li građani treba da finansiraju i ulaganja telekomoperatera ili su zatajile institucije koje su mogle zabraniti “koncentraciju”.

“U zakonu o konkurenciji jasno je definisano da su « Zabranjene koncentracije privrednih subjekata koje kao rezultat imaju značajno narušavanje efikasne tržišne konkurencije, na cijelom tržištu Bosne i Hercegovine ili na njenom značajnijem dijelu, a posebno kojima se stvara novi ili jača postojeći dominantni položaj». Samim tim, građani/potrošači u BiH nemaju mogućnost izbora, te im je ovom odlukom RAK, nereakcijom Konkurencijskog vijeća i Ombudsmana za zaštitu potrošača uskraćeno i osnovno potrošačko pravo zagarantovano zakonom o zaštiti potrošača -pravo na izbor je mogućnost izbora između više roba i usluga, po prihvatljivim cijenama i uz garanciju kvaliteta”, pojašnjava Marić.

1 KM ili 2 KM?

Kako bismo saznali da li mobilni operateri naplaćuju mjesečno 1 KM ili 2 KM, i po kom osnovu, pisali smo Mtel-u, HT ERONETU i BH Telekom-u.

Po prispjeću odgovora isti će biti objavljeni.

Prema podacima RAK-a, broj korisnika mobilne telefonije u 2021. godini bio je 3.728.775, tako da se lako može izračunati koliko će naknada od 1 KM, a posebno 2 KM, uvećati ionako milionske prihode mobilnih operatera.

Podaci dostupni na portalu akta.ba govore o tome da je BH Telecom samo u 2021. godini prijavio dobit u iznosu od skoro 65 miliona KM, Telekom Srpske (Mtel) je prijavio dobit u iznosu većem od 74 miliona, dok su Hrvatske telekomunikacije (Eronet) prijavile dobit u iznosu od oko 213.000 KM.