Posebna puška za borbu protiv agresivnih vozača

Ovog je tjedna njujorška policija (NYPD) predstavila najnoviji skup policijske opreme visoke tehnologije. Tako će se stanovnici ovog grada uskoro suočiti s robotskim psima, ali i pneumatskom puškom koja može ispaliti ljepljivi GPS uređaj za praćenje vozila u pokretu.

Puška se zove Guardian-HX, a proizvodi ju tvrtka StarChase. Namjera uređaja je pomoć prilikom policijske potjere te će omogućiti policajcima da na daljinu prate vozilo u bijegu bez slanja presretača, prenosi Jalopnik.

Guardian-HX temelji se na pušci AR-15. Guardianov donji prijemnik može se zamijeniti s bilo kojom drugom AR puškom. Sam okidač više je tipka, elektronički sustav koji aktivira ispuštanje plina pod tlakom za pokretanje GPS projektila.

Tako bacač s jednim metkom može ispaliti jedan GPS uređaj za praćenje s ljepljivim vrhom prije nego što se njegova cijev ponovno napuni. GPS projektil putuje brzinom od 60 km/h, a ima domet od 10 metara, iako tvrtka tvrdi da teoretski može doseći 18 metara. Nakon što se GPS prijamnik zalijepi za vozilo, on svake dvije do pet sekundi šalje svoju lokaciju.

StarChase naziva Guardian “manje smrtonosnim” alatom, ako se uopće vozilo može usmrtiti.