Poskupljuje kafa u BiH

Cijena kafe na svjetskom tržištu “otišla u nebo”
Skok cijena kafe na svjetskom tržištu već od sutra osjetiće i stanovnici Bosne i Hercegovine, koji će za ovaj proizvod morati da izdvoje oko deset odsto više novca.

Cijene kafe, kako navode proizvođači, mogle bi nastaviti rasti, a glavni krivac za to su skuplji transport, nepovoljni klimatski uslovi u Brazilu, koji su prepolovili ovogodišnji rod, ali i pandemija virusa korona.

Na primjer, cijena vrste kafe minasa, koja se najviše uvozi za domaćinstvo, u istom periodu lani koštala je 1.500 dolara po toni, dok je sada 4.000 dolara po toni.

“Kafa je na svjetskom tržištu znatno poskupjela u posljednjih osam mjeseci, što je nametnulo poskupljenja i kod nas, tako da od 1. oktobra potrošače očekuju više cijene mljevene kafe”, kazao je direktor pržionice kafe Minea iz Gradiške Momčilo Banjac.

Kako dodaje, očekuje se i drugi talas poskupljenja, jer je cijena kafe na svjetskom tržištu “otišla u nebo”, a i dolar koji diktira kretanja sirovine na svjetskom tržištu je skočio.

“Kada se sabere situacija sa sušom u Vijetnamu, snijegom i mrazom u Brazilu i veliko poskupljenje prevoza, sve skupa odražava se na cijenu”, ističe Banjac za Glas Srpske.