Poštuju li se propisi o ograničenja o propisanim maržama

Od 1. siječnja iduće godine na snagu bi trebala stupiti odluka o zamrzavanju cijena u trgovinama u Federaciji BiH, potvrdio je federalni ministar trgovine Amir Hasičević. Istodobno, Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja kontrolirati poštuje li se ranija Odluka Vlade Federacije o propisanim maržama koja je na snazi do kraja godine.

Spriječiti divljanje cijena na tržištu, u cilju zaštite domaćeg stanovništva, označeno je kao prioritet, na današnjem sastanku. Proizvodi koji će biti obuhvaćeni ovom odlukom, bit će naknadno određeni.

Mir Hasičević, federalniministar trgovine

Odabrat će se jasno konkretna grupa od 34 i više proizvoda, gdje će se definisati krajnja cijena, koja će biti manja u odnosu na postojeću cijenu, ta cijena će biti jasna cijena biti će označena na policama i neće se mijenjati u određenom vremenskom periodu.

Donošenje ovakve odluke podržali su i u udrugama potrošača, ali i poslodavaca.

Mario Nenadić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH

Mi puno očekujemo već u narednih 15 dana, kada je zakazan prvi sastanak kada ćemo definisati ove proizvode, načine i implemnetacije ove odluke, dogovre sa inspekcijama

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača “Futura” Mostar

Svaki drugi ministar iz federalne vlade, može ičiniti dosta, kako bi se smanjili pojedinačni troškovi iz potrošačke korpe, za koju znate da za mostar i sarajevo iznosi 3700km.

Do tada, kao mjera zaštite kontrolirat će se ranije označeni artikli životnih namirnica, gdje su utvrđene krajnje veleprodajne i maloprodajne marže (pokriven grafikom s namirnicama).

Eldin Rami, glavni federalni tržišni inspektor

Prema informaciјаma koje ja imam sa terena, je da se dosta poštuje ova odluka da nema puno prekršaja, i da cijene koje su obuhvaćene ovom odlukom idu dolje.

Federalni ministar trgovine potvrdio da je prednacrt zakona o unutarnjoj trgovini gotov, te kako se čeka mišljenje Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva finansija, te da bi poslije toga trebao ići na Vladu Federacije BiH.