POTROŠENO PREVIŠE VREMENA Čović, Nikšić i Ogrešević o formiranju Vlade FBiH nakon sastanka sa Murphyem i Sattlerom

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović je uvjeren da će do kraja ove sedmice biti održana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj će biti imenovana Federalna vlada.

To je kazao nakon danas održanog sastanka sa predsjednicima stranaka “Osmorke” te ambasadorom SAD-a u BiH Michaelom Murphyem i šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom.

 

– Vjerujem da će se partneri koji su dogovorili i potpisali sporazum držati onoga što su obećali – poručio je.

 

Najavio je da će i sutra još razgovarati o tom problemu sa predstavnicima “Osmorke” i međunarodne zajednice.

 

– Stav HDZ-a je vrlo jasno i nedvosmisleno. Mi smo potpisali taj sporazum i mi hoćemo da se taj sporazum provede do kraja. Tu nema kalkulacija. Očekujemo da ćemo sa partnerima dogovoriti Vladu FBiH, kao što smo dogovorili i Vijeće ministara BiH – istakao je Čović.

 

Smatra da je potrošeno previše vremena te da nije dobro da se do kraja sedmice ne formira Vlada FBiH.

 

– Previše je nadležnosti na nivou FBiH. Mislim da je vrijeme da zajedničkim snagama uz pomoć međunarodne zajednice ovo sada i završimo – dodao je.

 

Čović je kazao da na sastanku nisi razgovarali o rješenjima, već da su rekli da imaju jasan stav da je potrebno brzo formirati Vladu FBiH.

 

Predsjednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić smatra da je potpuno jasno da će visoki predstavnik neće dopustiti blokadu procesa.

 

– Neće biti nametnuta Vlada. Nametnuta će biti odluka o deblokadi izbora vlade. Ono što je za nas bitno je da visoki predstavnik donese odluku koja će biti rješenje i za budućnost. Tada ćemo ozbiljnije sjesti da promijenimo stvari i dođemo do našeg rješenja. Ako ostane ad hoc rješenje, imat ćemo opet stanje ‘iz šupljeg u prazno – kazao je.

 

Tvrdi da ne strahuje za postojanje većine u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

 

– Pravo je svake političke partije da se opredjeljuje. Smatram da se može osigurati većina u Predstavničkom domu. Puno bi važnije bilo da ova većina ostane dosljedna – dodao je.

 

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević je stava da oni nisu za ad hoc rješenja.

 

– To bi suštinski značilo da smo mi nametnuta vlada. Mi smo za rješenja koja će značiti suštinsku promjenu ustava na način da budu dobra rješenja i da budu jasna pravila za svaki naredni izborni ciklus – poručio je Ogrešević