Potvrđena optužnica protiv sutkinje Miletić

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Azre Miletić, Senada Šabića i Rame Brkića optuženih za primanje i davanje mita.

Šabić i Brkić optuženi su za davanje dara i drugih oblika, a Miletić za primanje dara i drugih oblika koristi.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Šabić i Brkić, koji su prvostepenom presudom Suda BiH osuđeni na deset, odnosno 11 godina zatvora zbog organiziranog kriminala, Miletić, koja je bila sudija Apelacionog odjeljenja, obećali su dar u vidu novca kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka.

”Kako bi se u tom postupku umanjila kazna izrečena prvostepenom presudom Suda BiH ili donijela oslobađajuća odluka, Azri Miletić koja je postupala kao predsjedavajuća Apelacionog vijeća u tom predmetu, putem posrednika S1, obećali su dati dar u vidu novca, a potom i dali dio obećanog dara u vidu novca”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Na ovaj način, kako je navedeno Miletić bi uticala na donošenje takve odluke, na šta je ona i pristala, pa je od posrednika S1, prihvatila obećani dara u vidu novca, a potom i primila dio obećanog dara-novca.

”Koristeći ulogu predsjednika Vijeća Apelacionog odjeljenja, u okviru sudijskih ovlaštenja, svjesna dužnosti da nepristrasno vodi postupak po svojoj savjesti, uz obezbjeđenje pravičnog suđenja i poštivanje procesnih prava stranaka garantovanih Zakonom o krivičnom postupku BiH, svjesno kršila dužnosti sudije i preduzimanjem procesnih i drugih radnji stvarala uslove za donošenje povoljnije odluke”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Prema optužnici, ovo djelo je počinjeno od jula 2014. do 26. februara 2015. godine.

Optuženi su uhapšeni u februaru 2014. godine, a Sud im je nakon toga odredio pritvor.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) sutkinju Miletić je suspendovalo do okončanja istrage. Nakon mjesec dana provedenih u pritvoru Tužilaštvo nije tražilo produženje pritvora za Miletić i Brkića, dok je Šabić od juna u kućnom pritvoru, podsjeća BIRN-Justice Report.