Potvrđen 27. slučaj zaraze u BiH, prvi talas korona virusa tek dolazi

Vijeće ministara BiH proglasilo je danas stanje prirodne i druge nesreće u Bosni i Hercegovini. Ova odluka donesena je na vanrednoj sjednici Vijeća ministara BiH u Sarajevu, a medijima ju je saopštio predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

– Mi smo na zahtjev vlada entiteta i Brčko distrikta donijeli odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće na teritoriji BiH – rekao je Tegeltija.

Formiran koordinacioni tim

– Također smo donijeli odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, kao i odluku o formiranju koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje – rekao je Tegeltija.

Koordinaciono tijelo, kaže, formirano je 2017. godine, a čine ga po pet članova iz vlada entiteta, dva iz Brčko distrikta, te devet iz Vijeća ministara BiH.

Iako je ranijom odlukom bilo definisano koji su to tačno bili predstavnici pojedinih institucija, u međuvremenu je došlo do toga da su neki ljudi napustili neke institucije, pa je odluka izmijenjena i sada su definisana nova imena.

Koordinaciono tijelo zaduženo je prije svega za saradnju i koordinaciju svih nadležnih institucija, od lokalnih zajednica preko entiteta pa do nivoa BiH, da koordinišu sve aktivnosti koje se poduzimaju u borbi protiv koronavirusa.

– Sasvim sam siguran da će ovo omogućiti bolju koordinaciju i razmjenu informacija. Oni imaju svoj operativni centar u kojem će se slijevati sve informacije koje će potom biti prosljeđivane građanima – pojasnio je Tegeltija.

Odluka o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH donesena je u nedjelju, a njom su bile definisane sve zemlje iz kojih strain državljani ne mogu da uđu u BiH.

Međutim, s obzirom da je neophodno konstantno pratiti situaciju i mijenjati određene odluke, tako je i ova odluka promijenjena.

Izuzetak vozači kamiona i piloti

– Napravili smo izuzetak da se ove mjere zabrane ulaska iz određenih zemalja ne odnose na vozače kamiona i pilote i osoblje aviona, kako bi se mogao nesmetano odvijati teretni saobraćaj – rekao je Tegeltija.

Za njih će uslijediti dodatne zdravstvene provjere, ali su iz ove odluke izuzeti.

– Znači, ako imate vozača koji dolazi iz Italije, on ima određene uslove pod kojima može da doveze robu koja je namijenjena BiH. Danas je, naravno, napravljen izuzetak, koji uvijek treba da postoji, da se precizira, a on se odnosi na diplomatska predstavništva, odnosno diplomate koji su akreditovani u BiH – dodaje Tegeltija.

Prvi slučaj koronavirusa potvrđen u HNK

U Mostaru je u utorak potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o muškarcu koji je u ponedjeljak zajedno sa sinom primljen na Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar.

“Jučer su u SKB Mostar primljena dva pacijenta sa šireg područja Mostara – otac i sin, s respiratornim teškoćama i upalom pluća, te su smješteni na Odjel za plućne bolesti.

Tijekom jutra u SKB Mostar testirani su na covid-19, te je za oca utvrđen pozitivan, a za sina negativan rezultat”, priopćio Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije .

Sada u BiH ima 27 slučajeva zaraze, od čega sedam u FBiH i 20 u RS-u. U međuvremenu su dvije osobe iz RS-a izliječene i puštene kući.

Oružane snage se stavile na raspolaganje

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) su spremne staviti na raspolaganje resurse u cilju pomoći civilnom stanovništvu u zaštiti od pandemije, saopćeno je danas iz Ministarstva odbrane BiH.

– Trenutna situacija u borbi protiv širenja koronavirusa primarno nalaže angažman zdravstvenog sistema u BiH, dok će angažman OSBiH biti definisan posebnim odlukama Predsjedništva BiH, a na zahtjev nadležnih institucija. Do sada Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o upotrebi resursa OSBiH – navodi se u saopćenju.

Iz MOBiH-a ističu da će OSBiH staviti na raspolaganje svoje kapacitete.

– Angažman Oružanih snaga BiH bi podrazumijevao postavljanje i održavanje šatorskih punktova na graničnim prijelazima i drugim planiranim lokacijama. Trenutno vršimo pripremu ljudstva i materijalno- tehničkih sredstava za postavljanje šatora na određene lokacije, a koje će posebnim zahtjevom biti dostavljeni i odobreni od Predsjedništva BiH kao vrhovnog komandanta – navodi se.

Kako se nadalje navodi, ukoliko Predsjedništvo BiH zatraži i drugi vid angažmana OSBiH će se staviti u funkciju i odgovoriti u skladu sa zahtjevom, bilo da se radi o angažovanju potrebnog ljudstva ili ustupanju materijalno-tehničkih sredstava.

– Još jednom naglašavamo da će Oružane snage BiH djelovati na zahtjev i uz odobrenje Predsjedništva BiH i biti spremne da reaguju u skladu sa zakonom propisanom misijom i u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta pružiti pomoć civilnom stanovništvu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

IZ donijela preporuku o obavljanju namaza

Na današnjoj 24. redovnoj sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je održana u Sarajevu pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića Vijeće je raspravljalo i o novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa.

Tim povodom, Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini apeluje na sve članove i pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da u vremenu kada se svijet suočava sa izazovom širenja koronavirusa pokažu punu odgovornost i samokontrolu.

“Vjerska je obaveza muslimana iskazati brigu i odgovornost za zaštitu svoga zdravlja, zdravlja svoje porodice, ali i svih ljudi. Zato Vijeće muftija još jednom naglašava obavezu vjernika, organa i institucija Islamske zajednice da poštuju preporuke nadležnih državnih organa, kako u domovini, tako i u domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori”, navedeno je u saopćenju.

Vijeće muftija je odlučilo da će se, zbog novonastalih okolnosti širenja koronavirusa i zaštite zdravlja ljudi, učiti ezani redovno u džamijama, a da se do daljnjeg obustavlja zajedničko obavljanje dnevnih namaza u džematu (zajedničko obavljanje molitve u džamiji).

Za Islamsku zajednicu i njene pripadnike je iznimno važno da se simbolički očuva institucija džuma-namaza bez da se ugroze životi ljudi.

Imami će se pobrinuti da se džuma-namaz obavlja na način da će obredu prisustvovati imam sa onim džematlijama koje će odrediti imam i džematski odbor. Broj prisutnih na džuma-namazu neće prelaziti broj koji je predviđen mjerama nadležnih organa. Vijeće naglašava da osobe koje spadaju u rizične skupine (starije osobe, hronični bolesnici itd.) ni u kom slučaju ne dolaze u džamiju.

“Kako je svako vrijeme poteškoća istovremeno i vrijeme iskušenja, na vjernicima kao i na njihovoj Islamskoj zajednici je obaveza da pokažu solidarnost i da pomognu drugima, kako bi zajedno prebrodili ovu veliku kušnju. U suočavanju s ovim izazovom ne može biti prostora za sebičnost i pohlepu bilo kojeg člana društva”, stoji u saopćenju.

Vijeće muftija podsjeća sve muslimane da je gomilanje robe i životnih namirnica, naročito ako se to radi kako bi se stvorio monopol i profitiralo, kao i vještačko dizanje cijena haram – strogo zabranjeno djelo i grijeh.

Također, muftije apeluju na sve poslodavce da iskažu poseban obzir prema radnicima koji su izloženi širenju virusa, kao i onima koji imaju obavezu brinuti o djeci koja ne pohađaju nastavu i koja nisu u vrtićima. U tom smislu, Vijeće muftija traži od njih da pokažu suosjećanje i razumijevanje, naročito prema ženama koje su majke, te da prilagode njihove radne obaveze novim okolnostima.

Reisu-l-ulema i Vijeće muftija apeluju na sve nosioce vjerskog autoriteta, imame i profesore da ne posežu za apsurdnim, trivijalnim, neutemeljenim i neodgovornim tumačenjima pojave ove pandemije. Također, apeluju na sve pripadnike Zajednice da ne šire lažne vijesti, niti da se za njima povode, te da ne šire dezinformacije i paniku.

Vijeće muftija pozdravlja brojne inicijative pojedinaca, organizacija, a naročito članova i imama IZ u BiH, koje su pokrenute ovih dana, a kojima se iskazuje solidarnost i nudi pomoć onima koji su je najpotrebniji. Vijeće muftija apeluje da se nastavi sa takvim inicijativama vodeći računa da se ne ugroze vlastiti životi.

Posebnu zahvalnost, kao Zajednica i cijelo društvo, trebamo iskazati prema ljekarima, zdravstvenim radnicima, nadležnim inspekcijskim i sigurnosnim organima.

Islamska zajednica će nastaviti pratiti situaciju sa razvojem pandemije i adekvatno reagirati na sve izazove i biti na usluzi svojim članovima, kao i svim građanima u društvima u kojima djeluje.

Vezani članci

Epidemiolog upozorio na novu varijantu koronavirusa

VISOKOIN.COM

Veliki broj novozaraženih, broj umrlih premašio 14.000

VISOKOIN.COM

ALARMANTNO: U Domu zdravlja Visoko, veliki broj medicinskog osoblja zaraženo koronavirusom

VISOKOIN.COM

Dvije godine agonije: Jesmo li blizu kraja pandemije?

Visokoin.com

Slovenija uvela oštre mjere za putnika iz rizičnih područja

VISOKOIN.COM

U Visokom 12 osoba oboljelo od koronavirusa

VISOKOIN.COM