Potvrđena optužnica u Prijedoru: Kako su sa računa Rukometnog kluba “izvukli” oko 840.000 KM

Osnovni sud u Prijedoru poitvrdio je optužnicu protiv Elvisa Marčetića, tadašnjeg predsjednika Skupštine Rukometnog kluba “Veterani” Prijedor, zbog sumnje da je sa žiro računa kluba prisvojio 763.985 KM i protiv Darka Gligorevića kojeg terete da je prisvojio 80.470 KM sa žiro računa tog kluba.

Iz tužilaštva, navodeći inicijale optuženih, saopćeno je da obojicu terete za pronevjere.

“E. M. je obavljajući funkciju predsjednika Skupštine Rukometnog kluba Veterani Prijedor, od 2009. godine do 23. januara 2018. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, protivpravno prisvojio novac sa žiro računa rukometnog kluba, iskorištavajući svoj položaj i lica ovlaštenog za raspolaganje novčanim sredstvima na žiro računu RK “, navodi se u optužnici.

 

Kako se dodaje na nalozima za isplatu pored svog potpisa, potpisivao je i dvije osobe ovlaštene za raspolaganje novčanim sredstvima.

Dodaje se da je pečatom RK “Veterani” Prijedor ovjeravao naloge za isplatu – čekove, te podigao ukupno 763.985 KM, a da nije evidentirao niti opravdao svrhe u koje je novac potrošen, već je isti zadržao za sebe.

“D. G. je osumnjičen da je kao jedno od lica ovlaštenih za raspolaganje novčanim sredstvima na žiro računu rukometnog kluba “Veterani” Prijedor, sa žiro računa podigao novac u iznosu od 80.470 KM, a pri tome nije evidentirao niti opravdao svrhe u koje je novac potrošen, već je isti zadržao za sebe i to”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je to činio od 2010. godine do 2016. godine, koristeći ovlaštenje i na nalozima za isplatu (čekovima) a potpisivao je još dvije osobe koje su pored njega bile ovlaštene za raspolaganje novčanim sredstvima na žiro računu RK “Veterani”, pišu Nezavisne.