Potvrđeno za Raport: Iz apoteka u BiH se povlači lijek za epilepsiju zbog sumnje u neispravnost

Nakon Hrvatske, povlači se i kod nas

Nakon što su regionalni mediji objavili da se iz Hrvatske povlači lijek Arvind 25 mg zbog sumnje u neispravnost, provjerili smo kakva je situacija u BiH, da li taj lijek postoji u registru lijekova i da li će doći do povlačenja i kod nas.

Iz Agencije za lijekove BiH (ALMBiH) za Raport su potvrdili da će doći do povlačenja lijeka i iz naših apoteka.

Kako navode, Farmavita d.o.o. Sarajevo, koja je nosilac dozvole za stavljanje u promet lijeka Arvind 25 mg tablete, u suradnji s ALMBiH provodi povlačenje serije 20923092 lijeka Arvind 25 mg tablete. Povlačenje se provodi do nivoa apoteka.

Dodaju da se navedeni postupak povlačenja provodi na osnovu sumnje u neispravnost u kvalitetu koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije za parametar sadržaj aktivne supstance lamotrigin.

Lamotrigin pripada skupini lijekova koji se nazivaju antiepileptici. Primjenjuju se u liječenju dvaju stanja, epilepsije i bipolarnog poremećaja.

“Na tržištu Bosne i Hercegovine u prometu su dostupne druge serije predmetnog lijeka koje nisu zahvaćene ovom neispravnošću, kao i lijekovi s istom aktivnom supstancom, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje navedene serije lijeka ne ugrožava redovnu snabdjevenost tržišta.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka, kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su imali neželjeno dejstvo lijeka, neophodno je da se obrate svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije”, naveli su iz Agencije za lijekove BiH.