Povećane plate u javnom sektoru u RS

Plate za maj za 54.118 radnika u javnom sektoru u Republici Srpskoj biće veće za 10%. Rezulat je to sporazuma koji su potpisali ministri u Vladi Republike Srpske sa granskim sindikatima.
Potpisani sporazum realizovaće se u tri faze, pa će uz povećanje junske plate, radnicima u javnom sektoru plata, kroz izmjene koeficijenata biti dodatno povećanja za 100 KM u avgustu. Treća faza sporazuma realizovaće se od 1. januara, za one radnike sa najnižim primanjima, tako da će se kroz izmjenu koeficijenata plate uvećati radnicima čije je osnovno primanje ispod prosjeka dodatno za pet odsto.

Ovo je saopštila ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić, navodeći još jednu bitnu činjenicu.

“Potpisivanjem sporazuma sindikati odustaju od zahtjeva za interpelaciju, a biće imenovana i interresorna radna grupa koja će pratiti sprovođenje sporazuma”, rekla je Jujićeva.
Iako Sindikat uprave ovo predstavlja kao veliku pobjedu, činjenica je da ovim povećanjem nije ispunjena suština njihovog zahtjeva koja se odnosila na posebno iskazivanje toplog obroka i regresa na šta je i Narodna skupština svojim zaključkom obavezala Vladu koja stav NSRS nije poštovala znog čega je Sindikat uprave podnio zahtjev za interpelaciju.

Božo Marić predsjednik ove sindikalne organizacije ranije je optuživao Savez sindikata Republike Srpske koji vodi Ranka Mišić da predstavljaju 17. ministarstvo u Vladi, jer pristaju na vanredno uvećanje plata za 10%, bez iskazivanja toplog obroka i regresa, iako su i predstavnici granskih sindikata koja djeluju u okviru Saveza sindikata tvrdili kako nastavljaju insistirati na toplom obroku i regresu u narednom periodu.

Upitan da ovo prokomentariše Marić danas kaže kako je upravo njihova interpelacija izrodila rješenje koje vidi kao povoljno za radnike, a koje je rezultat sastanka sa liderom SNSD Miloradom Dodikom koji je trajao pet i po sati.

“Predsjednik SNSD Milorad Dodik izrazio je želju da kao predsjednik političke stranke sa najvećim brojem poslanika u Narodnoj skupštini razgovara sa sindikatima na temu interpelacije. Taj sastanak je održan 30. maja i na istom su bili prisutni Milorad Dodik, resorni ministri predsjednici Sindikata uprave RS i granskih sindikata”, rekao je Marić koji je iznio i interesantnu računicu o socijalnoj pravdi koja se postiže povećanjem od 100 KM koje je najavljeno u avgustu.

“To znači da će čistačica u zgradi Vlade dobiti povećanje 18 odsto, a pomoćnik ministra tri odsto. Mislim da je time ispunjena socijalna pravda da oni koji imaju najniža primanja procentualno imaju i najveće uvećanje”, rekao je Marić.
Na njegov odgovor na pitanje o 17. ministarstvu i navode o satima pregovaranja burno je reagovao predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić koji inače djeluje u okviru Saveza sindikata RS čiji rad često kritikuje Božo Marić.

Uprkos tvrdnjama Marića, Gnjatić je istakao kako radnici danas potpisanim sporazumom nisu dobili topli obrok i regres, te kako je riječ samo o promjeni koeficijenata.

Da su se sindikalci odrekli prava na topli obrok i regres u ime svih radnika stoji i u petom članu potpisabog sporazuma.

“Predstavnici reprezentativnih sindikata, zbog činjenice da ne bi došlo do ugrožavanja važećeg sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom, potpisivanjem ovog sporazuma pdustaju od zahtjeva za vraćanje prava i posebno iskazivanje toplog obroka i regresa za zaposlene u javnom sektoru”.
N1