Pred Oružanim snagama BiH u septembru je najteži ispit u njihovoj 16-godišnjoj historiji

U septembru 2022. godine Oružane snage Bosne i Hercegovine bit će na najtežem ispitu u svojoj 16-godišnjoj historiji, saopćio je NATO.

Više od 800 vojnika bit će procijenjeno kako bi se vidjelo mogu li djelovati prema istim strogim međunarodnim standardima kao više od 70 zemalja diljem svijeta.

NATO ovo naziva Programom procjene i povratne informacije koncepta operativnih sposobnosti (OCC E&F). To je četverogodišnji proces na dvije razine progresivno sve izazovnijih evaluacija. I na kraju toga, snage će biti certificirane za korištenje kao dio međunarodnih operacija širom svijeta (ne samo s NATO-om, već i misijama EU-a i UN-a).

U NATO-u, vojno osoblje može biti raspoređeno samo ako njihova matična nacija ponudi da ih pošalje (NATO je možda najmoćniji vojni savez u historiji i može pozvati 3 miliona vojnog osoblja, ali zapravo nema vlastite snage). Ali ova procjena dokazuje da je osoblje koje će možda jednog dana raditi s nama spremno i sposobno stajati rame uz rame s nekima od najbolje obučenih vojnih snaga na svijetu.

Koncept OCC dostupan je NATO saveznicima i zemljama Partnerstva za mir, kao i našim partnerima u Mediteranskom dijalogu (MD), Istanbulskoj inicijativi za saradnju (IC). Ako bude uspješna, jedinica OS BiH pridružit će se više od 13.000 vojnika iz 15 partnerskih zemalja kako bi dovršili program.

Znamo da nijedna država ne može sama riješiti sigurnosne izazove s kojima se svi suočavamo. Stoga će vojske različitih nacija redovito morati sarađivati ​​– bilo da se radi o podržavanju mira, odbrani od kibernetičkih prijetnji ili radu na spašavanju života civila zarobljenih zbog rastućih poplavnih voda. Program ocjenjivanja koncepta operativnih sposobnosti i povratnih informacija (OCC E&F) postavlja zajedničke standarde koje sve zemlje moraju ispuniti – pokazujući da mogu raditi koristeći isti jezik, iste procedure i istu opremu. To znači da možete okupiti vojnike iz 30 nacija i oni mogu raditi kao jedan tim. Sposobnost za to naziva se ‘interoperabilnost’.

Postoje dvije razine OCC procesa, svaka od dva dijela: jedna samoevaluacija i jedna NATO evaluacija.

Dakle, razina 1 sastoji se od: razine samoevaluacije 1 (SEL 1) i NATO razine evaluacije 1 (NEL 1)
OSBiH su ove evaluacije uspješno završile u septembru 2019. i septembru 2020. godine

Razina 2 sastoji se od razine samoevaluacije 2 (SEL 1) i NATO razine evaluacije 2 (NEL 2).
OSBiH su uspješno završile SEL 1 u septembru 2021. NEL 2 planiran je za septembar 2022.

Dvije razine OCC procesa

Nakon što jedinica postigne standard NEL 2, poznata je kao ‘deklarirana’ jedinica. Nakon što je jedinica deklarirana, može ući u NATO skup snaga – i može sudjelovati u NATO vježbama i operacijama. I dalje se mogu rasporediti samo ako ih pošalje njihova vlada (svaka nacija ima drugačiji postupak odobravanja, ali nacija MORA biti ta dobrovoljačkim snagama). Moraju se ponovno procijeniti svake 3 godine.

Ovaj proces evaluacije samo je jedan od načina na koji NATO potiče vojne snage savezničkih i partnerskih zemalja da rade zajedno i sarađuju na političkim, ali i vojnim pitanjima. Deklarirane jedinice redovito se zajedno uvježbavaju u NATO vježbama, kao i sudjeluju u bilateralnim (nation to nation) vježbama. Zemlje partneri mogu poslati oficire za vezu da rade u jednom od sjedišta NATO-a, stoji u saopštenju NATO-a.