Predmet ”Bosnalijek”: Lišavanja slobode i pretresi u nekoliko bh. gradova zbog korupcije

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u nekoliko gradova realizira se policijska akcija u predmetu ”Bosnalijek“.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), u više gradova u Bosni i Hercegovini, vrše lišavanja slobode osumnjičenih i pretrese objekata i prostorija u okviru istrage za koruptivna kaznena djela u višemilionskom iznosu.

Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organiziranog kriminala, pranja novca, zlouporabe položaja i financijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist u višemilionskom iznosu, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U sklopu predmeta Tužilaštvo BiH i partnerske policijske agencije vodili su dugotrajnu istragu u okviru koje je ostvarena međunarodna saradnja sa partnerskim institucijama iz više država.

Nakon lišavanja slobode i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Bosnalijek poručuje: Osiguran nesmetan rad kompanije

Vezano za istražne radnje koje se provode u kompaniji Bosnalijek, ovim putem ističemo da u potpunosti stojimo na raspolaganju svim istražnim i kontrolnim organima u Bosni i Hercegovini.

Takav odnos potvrđen je i ranije jer je u više navrata u proteklim godinama predata sva tražena dokumentacija i osigurana potpuna saradnja sa svim istražnim i kontrolnim organima.

Bosnalijek je najveći domaći proizvođač lijekova i jedan od regionalnih lidera u branši koji uspješno posluje na tri kontinenta, izvozi u više od 20 država te zapošljava više od 800 radnika.

U posljednje dvije godine, koje je obilježila pandemija COVID-19, Bosnalijek je u potpunosti fokusiran na osiguranje potreba domaćeg tržišta i učinit ćemo sve da tu svoju stratešku ulogu za Bosnu i Hercegovinu i sve naše građane potvrdimo i očuvamo i u narednom periodu.

Uvjeravamo građane i sve naše poslovne partnere da su poduzete sve neophodne mjere da bi se osigurao nesmetan nastavak rada i održavanje svih poslovnih procesa.