PREDSJEDNICA CIK BIH PODNIJELA KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV NN OSOBE ZBOG OBJAVE SKY PORUKA

Irena Hadžiabdić je pompezno putem medija podnjela krivičnu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv n.n. lica radi počinjenog “krivičnog djela”.

– Irena Hadžiabdić kao aktuelna predsjednica CIK BiH je u petak podnijela prijavu Tužilaštvu BiH protiv NN lica, a u vezi navoda koji su se pojavili u medijima i koji su ponovljeni i narednih dana, a sve kako bi se zaštitio integritet izbornog procesa a i same Centralne izborne komisije BiH. Naravno, u prijavi je traženo da se ispitaju navodi iz medija i da CIK BiH stoji na raspolaganju Tužilaštvu BiH – kazali su za “Avaz” u CIK BiH.

Predsjednica CiK BiH podnijela pravno nepismenu krivičnu prijavu

Redakcija portala Crna-Hronika kontaktirala je pravnika koji trenutno obavlja visokoslužbenu funkciju u institucijama Bosne i Hercegovine o navedenoj prijavi.

“Ova lakrdija od krivične prijave bila bi osnov za padanje bilo kog studenta na predmetu Kazneno procesno pravo. Ni glave ni repa. A u prijavi nije navedeno koje krivično djelo je počinilo n.n. lice i naravno koje j to lice.

Također predsjednica CIK-a, nije “otkrila” imena i krivično djelo, a morala je kad je već ušla u sferu iniciranja krivičnog postupka.

Očigledno se radi o teatralnom gestu,namijenjenom BH javnosti koji neče polučiti nikakav konkretan pravni učinak. Najvažnije je bilo odglumiti “uvrijeđenu mladu “,koju je očito dobro potresla objava SKY prepiske u kojoj se spominje korupcija u redovima upravo institucije čijim radom predsjeda Irena Hađiabdić, nedorečena pravnica.” – rečeno je portalu Crna-Hronika.

Podsjećamo u aktu koji je CIK uputio Tužilaštvu BiH piše:

– Dana, 16.05.2024. godine na više portala u Bosni i Hercegovini, a zatim i u štampanom izdanju dnevnih novina “Avaz” na dan 17.05.2024. godine objavljena je prepiska iz Sky aplikacije sljedećeg sadržaja:

– Ima i on (Kljako) sposobnih ljudi po cijeloj BiH to moramo iskoristiti. Razgovarali smo da on i moj brat još ne prelaze u našu stranku (stranku koju je kartel planirao osnovati) jer napravit ćemo faktor iznenađenja kad budu izbori oni će na kutijama od SDA i SBB tada nama prebacit glasove i onda preći nama i “onda sam saznao koliko su kutije važne, toliko je da imamo nekoga u CIK-u, a on ima jednog kojeg redovno plati“.

S obzirom da ova prepiska upućuje na moguće počinjenje krivičnog djela, a u cilju zaštite integriteta izbornog procesa i spriječavanje zloupotreba i manipulacija u izbornom procesu, podnosimo ovu krivičnu prijavu radi potreba provedbe hitne istrage i ispitivanja navoda iz medija. Molimo vas da nas blagovremeno obavijestite o preduzetim radnjama, odnosno rezultatima istrage.

Centralna izborna komisija BiH stoji na raspolaganju za sva pitanja bitna za istragu.