Predsjednik Real Madrida Perez: Klubovi ne mogu samo tako otići iz Superlige

Predsjednik španjolskog prvoligaša Real Madrida Florentino Perez izjavio je u subotu da 12 klubova koji su osnovali Superligu ne mogu je napustiti zbog obvezujućih ugovora, a obećao je da će se projekt vratiti nakon razdoblja razmišljanja.

U nedjelju kasno navečer je 12 bogatih klubova predvođenih Realovim predsjednikom Florentinom Pérezom objavilo priopćenje o pokretanju Superlige koja bi im donijela dodatni novac u trenutku opadajućih prihoda uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Ti klubovi su “što je ranije moguće” namjeravali istupiti iz UEFA-ine Lige prvaka te se tijekom tjedna natjecati u svojoj Superligi u kojoj bi bilo ukupno 20 klubova. Vikendom bi igrali u domaćim prvenstvima. No samo 48 sati nakon osnivanja to se natjecanje počelo raspadati nakon što su šest engleskih klubova (Manchester City, Liverpool, Chelsea, Manchester United, Arsenal i Tottenham) objavili da se povlače iz njega, a njih su slijedili i drugi (Atletico Madrid, Inter, Milan).

No Perez, čiji je klub jedna od tri momčadi, zajedno s Barcelonom i Juventusom koji tek trebaju napustiti projekt, rekao je da klubovima ni tako jednostavno otići iz Superlige.

“Ne trebam objašnjavati što je obvezujući ugovor, ali oni znače da klubovi ne mogu napustiti Superligu”, rekao je Perez španjolskim novinama AS u subotu.

“Neki od njih, zbog pritiska, rekli su da odlaze. Ali ovaj projekt, ili jedan vrlo sličan, ići će naprijed i nadam se vrlo brzo.”

Super ligi zadan je još jedan udarac u petak kada je američka investicijska banka JPMorgan, koja je klubovima osnivačima namjeravala dodijeliti 3,5 milijarde eura (4,2 milijarde dolara) bespovratnih sredstava, objavila da je “pogrešno procijenila projekt”.

Perez je, međutim, rekao da banka još uvijek sudjeluje.

“Nije istina da su se povukli. Odvojili su neko vrijeme za razmišljanje, baš kao i 12 klubova. Ako trebamo napraviti promjene, hoćemo, ali Super liga je najbolji projekt na koji smo smislili”, dodao je.

“Partnerstvo još uvijek postoji kao i članovima koji čine Super ligu. Treba nam nekoliko tjedana da ‘zasja’ zbog bijesa određenih ljudi koji ne žele izgubiti svoje privilegije i manipuliraju projektom.”

Perez je ponovio potrebu za novim natjecanjem koje bi pomoglo klubovima u borbi s financijskim posljedicama pandemije COVIDa-19, dodajući da je 12 superligaških klubova prošle godine izgubilo zajedno 650 milijuna eura, a ove godine do 2,5 milijardi eura.

Šta slijedi?
Također ga nije uvjerila ni sljedeća UEFA-ina reforma Lige prvaka, koja će od 2024. natjecanje proširiti na 36 momčadi.

“Super liga je najbolji mogući projekt za pomoć nogometu da izađe iz krize. Nogomet je teško povrijeđen i moramo se prilagoditi eri u kojoj živimo”, dodao je.

“Mislim da reforma Lige prvaka nije najbolje što može biti, a štoviše, ne možemo čekati do 2024”, dodao je.