Predsjednik Revizorskog odbora “Luke Bar” vrijeđao Bošnjake, islam nazvao lažnom vjerom

Odbor direktora i Izvršni menadžment “Luke Bar”AD saopćili su da će odmah biti iniciran postupak smjene predsjednika Revizorskog odbora te kompanije Miloša Ostojića.

Oni su se oglasili povodom objave Ostojića na privatnom Facebook nalogu, a koju su prenijeli pojedini mediji. Iz “Luke Bar” su rekli da osuđuju njegovu izjavu i da se od nje “ograđuju sa indignacijom”.

Niz uvreda
U dvije objave na društvenoj mreži iznijet je niz uvreda na račun Bošnjaka, a islam se naziva lažnom vjerom.

– Hristoljubiva braćo, spremite se za progone! Zavjet koji su nam naši preci ostavili nas doziva. Još ima svjetlosti u danu da se borimo protiv tame i neznanja – navodi se na kraju jedne od poruka.

Iz “Luke Bar” Ističu da Ostojić nije rukovodilac u toj kompaniji, niti stalno zaposleni.

– Do sada je funkciju u Revizorskom odboru obavljao profesionalno korektno, a za predsjednika Revizorskog odbora imenovan je od strane članova tog tijela – dodaje se u saopćenju.

Poručili su da je ta kompanija izgrađena i da funkcionira na temeljima zajedništva, jednakosti, multinacionalnosti i multikulturalnosti.

– Kao takva prepoznata je ne samo u domaćim, već i u međunarodnim okvirima. U cilju dosljednog očuvanja tako izgrađenog, više od jednog vijeka brižljivo građenog imidža, kao i etičkih i moralnih standarda kompanije, Odbor direktora i Menadžment, oštro osuđuju izjavu Ostojića, koja se ne može, niti smije dovoditi u kontekst sa kompanijskom politikom i principima funkcionisanja i rukovođenja.

U luci, kao uostalom i u gradu Baru, danas se slavi Ramazanski Bajram, kao što su se slavili i katolički Uskrs i pravoslavni Vaskrs. Sve praznike zajedno slavimo, poštujemo i uvažavamo, stoga jedan subjektivni, privatni stav profesionalno angažovanog lica, sigurni smo neće poremetiti, niti promjeniti funkcionisanje naše kompanije. Ali, isto tako apelujemo na sve učesnike javnog i političkog života da se ovaj slučaj ne politizuje, ne instrumentalizuje u dnevno-političke svrhe i da nikako ne služi za bilo kakvo podizanje tenzija u ovim blagim danima – zaključuje se u saopćenju.

BS: Policija i tužilaštvo da reaguju

Iz barskog odbora Bošnjačke stranke su pozvali policiju i tužilaštvo da “hitno reaguju protiv osobe koja poziva na progon Bošnjaka”.

– Najoštrije osuđujemo skandalozne izlive mržnje koje putem društvenih mreža iznosi osoba koja se predstavlja kao Miloš Ostojić, te pozivamo policiju i tužilaštvo da hitno reaguju i preduzmu zakonom predviđene mjere protiv osobe koja plasira ovakve sadržaje.

Podsjećamo policiju i tužilaštvo da je članom 370 Krivičnog zakonika Crne Gore predviđeno krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje čiji je element podsticanje na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe određene na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti.

U objavama na Facebook profilu Miloša Ostojića kao i u video zapisu koji se njemu pripisuje postoje svi elementi ovog krivičnog djela i svaki izostanak hitne i oštre reakcije države ne može se tumačiti drugačije osim kao podrška ovakvim stavovima – saopćili su iz barskog odbora Bošnjačke stranke.

Kazali su da u multietničkoj Crnoj Gori, u kojoj četvrtinu stanovništva čine manjine i u antifašističkoj i građanskoj Crnoj Gori koja teži ulasku i Evropsku uniju, nema i ne smije biti mjesta ovakvim stavovima.

– Na kraju poruka Milošu Ostojiću i svim njegovim istomišljenicima u Crnoj Gori: Bošnjaci su vjekovima star narod, čvrsto utemeljen na ovim prostorima, sa svojom historijom, tradicijom, jezikom i kulturom, potpuno svjestan svojeg nacionalnog identiteta na koji je veoma ponosan. Razumijemo nervozu zbog jačanja nacionalne svijesti Bošnjaka i političke uloge koju Bošnjaci kao narod imaju u procesu evropeizacije i demokratizacije društva u Crnoj Gori kao procesa koji ovakav polusvijet šalje na margine društvenog života, a njihove ideologije ostavlja u mračnu prošlost kojoj pripadaju i iz koje tek povremeno izvire da nam pokažu šta je alternativa evropskoj, multietničkoj, građanskoj, antifašističkoj i demokratskoj Crnoj Gori.

Poručujemo im i da nikako ne pomisle da nas ovakvim i sličnim izjavama mogu zaplašiti, jer smo potpuno riješeni da ovdje ostanemo i opstanemo zajedno sa svim ostalim građanima Crne Gore – zaključuje se u saopćenju.

Canović: Mržnja i diskriminacija neprihvatljivi
Oglasio se i član Predsjedništva Socijaldemokrata i predsjednik Općine Plav Nihad Canović.

– Predsjednik komisije za reviziju u Luci Bar (kompanije u državnom vlasništvu) označava moj narod kao “takozvani Bošnjaci” i karakteriše ih sa još mnogo sramnih kvalifikacija. Nastavljamo da svjedočimo nekoj novoj Crnoj Gori na koju se moramo naviknuti u kojoj su Bošnjaci konvertiti, ljudi palih duša, a ne narod sa vjekovnim trajanjem na ovim prostorima – saopćio je on.

Poručio je da se nikome ne bi smjelo dozvoliti da diskriminiše bilo koju osobu ili grupu na osnovu njihove etničke pripadnosti i da ovakvi istupi zahtijevaju promptno djelovanje nadležnih organa.

– Svi ljudi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, zaslužuju poštovanje i jednaka prava. Mržnja i diskriminacija su neprihvatljivi i treba ih osuditi na svakom koraku, posebno je žalosno da ovakve komentare daje osoba mlađe generacije – zaključio je on.