Predsjedništvo DF-a: Slijedi obnova stranke, prilika novim kadrovima

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) je na redovnoj sjednici danas u Sarajevu razmatralo političku analizu zvaničnih rezultata Općinskih izbora 2016. godine.

Ponovljen je stav da stranka, s obzirom na to da su ovo bili njeni prvi općinski izbori, može biti zadovoljna sveukupnim postignutim rezultatom. Međutim, pojedinačni rezultati kandidata, pogotovo za načelnička i gradonačelnička mjesta su ispod očekivanja.

U saopćenju DF-a se navodi da je, na osnovu prihvaćenih zaključaka političke analize, oformljen tim koji će predložiti strateška rješenja situacije u kojoj se Demokratska fronta nalazi i dalje korake kao smjernice za djelovanje Stranke.

Predsjedništvu je predstavljen i Izvještaj o radu pregovaračkog tima Demokratske fronte o tome kako teku pregovori stranke sa SDP-om, Našom Strankom i Građanskim savezom o zajedničkom djelovanju u svjetlu implementacije rezultata nedavno održanih lokalnih izbora, a koji su još uvijek u toku.

Naglašeno je da pregovori idu u dobrom smjeru, te da je Demokratska fronta vrlo zadovoljna razgovorima i jasnim ciljevima svih aktera u ovom projektu.

S obzirom na to da se u nekim sredinama pojavila potreba za mogućim koaliranjem sa još nekim strankama, dogovoreno je da će Predsjedništvo o svakoj takvoj mogućnosti odlučivati pojedinačno, sagledavajući situaciju u tim sredinama, te korist ljudi koji tamo žive.

Usvojen je i način koordinacije Savjeta Političke akademije sa klubovima zastupnika na svim nivoima vlasti, kao i sa kantonalnim i općinskim organizacijama. To će omogućiti zastupnicima i novoizabranim vijećnicima zauzimanje jasnih i stručnih stavova o svim pitanjima o kojima trebaju odlučivati u narednom periodu.

U skladu sa stavovima sa prethodne sjednice, Predsjedništvo je obaviješteno o već pokrenutim koracima za svojevrsnu obnovu Stranke, te koracima koje tek treba poduzeti kao pripremu za unutarstranačke izbore koji će pružiti šansu novim, svježim i kvalitetnim stranačkim kadrovima.

Na današnjoj sjednici imenovani su novi općinski povjerenici za Vogošću, Odžak, Jablanica i Kiseljak, te član Statutarne komisije i koordinator Odbora za pitanja mladih Političke akademije Demokratske fronte, saopćeno je iz te stranke.