Prekinuta treća vanredna sjednica Predstavničkog doma parlamenta FBiH, odmah najavljena nova

Prekinuta je treća vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta i odmah potom, za danas u 14.30 sati, najavljena nova, četvrta.

U najavljenom dnevnom redu je jedino odluka o ozboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH za novi postizbori mandat.

Prekid je tražen iz zastupničkih klupa Stranke demokratske akcije (SDA), a kao razlog navođeno da je u sazivanju trećeg zasjedanja prekršen Poslovnik jer svim zastupnicima nije bio dostavljen i potrebni prateći materijal, akt koji ‘sa sva tri potpisa’ svjedoči da Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović nisu međusobno postigli suglasnost o tome ko će od njih biti novi predsjednik a ko dvoje potpredsjednika FBiH.

Predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković Lepić, tvrdeći da je neosnovan zahtjev SDA o prekidu sjednice i sazivanju nove kad se steknu poslovnički uvjeti, proglasila je pauzu po čijem isteku nešto iza 14 sati je prekinula zasjedanje, a odmah potom, za 14.30 sati najavila novo obrazlažući da je to racionalno rješenje iako ni prethodna sjednica, kako je kazala, nije bila sazvana mimo pravila.

Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH), Refk Lendo (Stranka demokratske akcije) i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) imenovani su ranije, na drugoj vanrednoj sjednici ovog Doma početkom februara, u novi saziv tročlanog rukovodstva izvršne vlasti Federacije BiH i prema pravlima, imali su mogućnost da međusobno dogovore ko će biti predsjednik a ko dopredsjednici.

Dogovor je izostao, zbog čega je današnje vanredno zasjedanje Predstavničkog doma najavljeno kao događaj u čijem toku treba da bude odlučeno o tome većinskom voljom zastupnika, što je mogućnost koju također dozvoljavaju pravila u Federaciji BiH.