Preminuo Ante Marković, posljednji premijer Jugoslavije

Posljednji premijer Jugoslavije umro je sinoć u Zagrebu u 87. godini, potvrđeno je iz porodice.
Po nacionalnosti Hrvat, Marković je rođen 25. novembar 1924. u Konjicu u BiH. Diplomirao je na elektrotehniku na Tehničkom fakultetu u Zagrebu 1954. godine. 1961. postao je generalni direktor ‘Končara’ i tu je dužnost obnašao pune 23 godine, do 1984.

U politiku je 1982. godine, na položaj predsjednika Izvršnog vijeća Sabora Socijalističke Republike Hrvatske. Po okončanju četverogodišnjeg mandata 1986. godine je izabran na funkciju predsjednika Predsjedništva SRH. Za predsjednika savezne vlade izabran je 16. mart 1989., umjesto Branka Mikulića iz BiH, koji je podnio ostavku.

Marković je pokrenuo ambiciozan program ekonomskih reformi, koji je propao zbog ubrzanog raspada Jugoslavije, a koje su uključivale stabilizaciju dinara i privatizaciju putem dodjele dionica radnicima. Rezultat je bio zaustavljanje inflacije, koja je uzela maha tokom osamdesetih godina 20. stoljeća. Ostavku je podnio 20. decembar 1991. godine i od tada je uglavnom živio u Austriji i bavio se konzultantskim poslovima za velike firme i vlade, između ostaloga i za Vladu Republike Makedonije.

(VisokoIN)