PREVARANTI KRADU LIČNE PODATKE GRAĐANA, A ONDA I NOVAC

Stanovnici BiH ponovno su na meti prevaranata. Nedavno su iz preduzeća BH Pošta upozorili građane na opasne nove pojave. Obavijestili su sve korisnike, ali i sve druge građane kako su u optjecaju lažne stranice i profili koji zloupotrebljavaju naziv i logo “BH Pošta” u svrhu krađe sredstava s bankovnih računa.

– Ovo se prvenstveno odnosi na korisnike OLX platforme, ali nisu isključeni ni drugi kanali zloupotrebe. Napominjemo da ni u kojem slučaju u privatnim porukama ne dajete podatke o bankovnim karticama i osobne podatke jer ih mogu iskoristiti treće osobe za izravnu krađu novca s bankovnih računa. Linkovi koji su automatski generirani i kamuflirani da izgledaju kao linkovi koji vode na stranicu BH Pošte su maliciozni i nipošto ne klikajte na njih – upozorili su iz BH Pošte.

Ovo nije prvi put da razne firme i preduzeća upozoravaju na lažne nagradne igre u kojima prevaranti koriste podatke poznatih firmi kako bi od stanovnika dobili osobne podatke u cilju njihove zloupotrebe. Početkom školske godine aktualna je bila internetska prijevara, a kojoj su meta bili učenici i nastavnici te su im se na takav način nudile lažne nagradne igre i stipendije. Prema tvrdnjama stručnjaka za sigurnost, cilj prevaranata je doći do ličnih podataka što većeg broja osoba, a s motivom krađe identiteta i financijskih prijevara.

– Lažne nagradne igre u kojima se traže lični podaci i registracija SMS porukom, dijeljenje linkova za nagradnu igru osobnim kontaktima u telefonu, lažne stipendije u kojima se prilikom prijave traže osobni podaci, poput matičnog broja i bankovnih podataka, samo su neki od oblika prijevara na internetu – navode stručnjaci za sigurnost te upozoravaju sve stanovnike da ne nasjedaju na prijevare.

Inače, građani sve češće prijavljuju internetske prijevare, a kao najčešći oblik cyber-kriminala iz policije navode kupnju atraktivnih proizvoda po nerealnim cijenama te lažno predstavljanje.

Ističu kako se počinitelji tih kaznenih djela lažno predstavljaju kao zaposlenici banke i traže podatke o bankovnom računu te nakon toga prebacuju novac na račune u inozemstvu. Često se lažno predstavljaju kao vojnici te tako građane dovode u zabludu i navode ih da im pošalju novac kako bi došli u BiH i sl.

Nerijetko je riječ o iznosima od 15.000 KM i više. Počinitelji ovakve vrste kaznenih djela na internetu nude na prodaju određeni proizvod ili strojeve za koje postoji zainteresiranost većeg broja ljudi, kao što su atraktivni modeli mobitela, popularni modeli automobila koji se prodaju po cijeni znatno nižoj od cijene ostalih vozila u istoj kategoriji te brendirani odjevni predmeti i obuća, dresovi poznatih sportaša i sl.

– Oštećena osoba na zahtjev počinitelja vrši uplatu na tekući račun ili na virtualni račun otvoren u nekoj od sportskih kladionica, s tim da se predmetni proizvod uopće ne dostavi zainteresiranoj osobi ili joj se dostavi bezvrijedan predmet – upozorili su prije nekoliko mjeseci iz MUP-a HBŽ-a.

Jedna od karakteristika ovakvog oblika kriminala jest i to da počinitelj traži da se novac uplati u što kraćem roku. Evidentirani su i slučajevi u kojima se osobe lažno predstavljaju kao zaposlenici banke i traže potrebne podatke o bankovnom računu, tako da telefonski ili e-poštom kontaktiraju građane te im prenose kako su dobitnici nagradne igre ili ih na drugi način dovedu u zabludu te prikupe potrebne podatke, nakon čega novac prebacuju na račune u inozemstvu. Godinama su aktualne SMS poruke i mailovi u kojima navodni odvjetnici obavještavaju o nasljeđivanju nekretnina ili novčanih iznosa, a da bi navodni nasljednik dobio “nasljedstvo”, potrebno je dostaviti podatke, što, među ostalim, podrazumijeva i broj žiro-računa na koji će “novac” biti uplaćen. Umjesto da im na bankovne račune “legnu” novčani iznosi navodne ostavštine, osobe koje nasjednu na tu prevaru nerijetko ostanu i bez onoga što su imale.