Previše šećera može dovesti do debljanja ili gojaznosti, uzrokovati karijes i povećati rizik od dijabetesa. Osim toga, šećer ima još jedan ozbiljan efekat na naš organizam – remeti san na takav način da će vas nesanica ostaviti da žudite za još šećera.

Previše šećera može dovesti do debljanja ili gojaznosti, uzrokovati karijes i povećati rizik od dijabetesa.

Osim toga, šećer ima još jedan ozbiljan efekat na naš organizam – remeti san na takav način da će vas nesanica ostaviti da žudite za još šećera.

Prema kliničkom psihologu Michaelu Breusu, poznatom i kao ljekar za spavanje koji je specijalizovan za poremećaje spavanja, previše šećera dovodi do sklonosti da se jede kasnije tokom dana jer nivo šećera u krvi izmiče kontroli.

Ovo negativno utiče na san, a vaš poremećen san će zauzvrat izazvati još veću želju za šećerom. Kako primećuje, to je zapravo začarani krug, prenosi Index.

“Previše šećera uvečer može biti štetno po naše zdravlje. Kada pojedete nešto slatko, nivo šećera u krvi raste, a pankreas oslobađa insulin, koji pomaže da se šećer vrati u ćelije, dajući im gorivo za rad. Konzumiranje šećera kasno uveče vas previše stimuliše, daje vam energiju i čini vas spremnim za aktivnosti, ali to nije ono što pokušavamo da radimo noću”, objašnjava dijetetičar Alex Evans.

Doktor Paul Kelly, istraživač različitih obrazaca spavanja, prihvata tezu da postoji veza između visokog unosa šećera i poremećaja spavanja, ali upozorava da je potrebno više podataka prije nego što se ovo može u potpunosti definisati kao pravilo.