Prigodnim programom u FKG Visoko svečano obilježen Dan škole

Kao i svake godine, Franjevačka klasična gimnazija u mjesecu aprilu proslavlja Dan škole. Profesori i učenici su se i ovog puta potrudili da upriliče svečano i zanimljivo obilježavanje. Prvo je upriličeno otvorenje zanimljivom izložbe matematičkih eksperimenata u saradnji sa Prirodno- matematičkim fakultetom, a nakon čega je služena sveta misa u samostanskoj crkvi.

“Danas slavimo rođendan naše gimnazije, ona postoji još od 1882. godine, dakle jedana duga povijest koja svjedoči o jednom istrajnom radu, velikim i sjajnim rezultatima koje je postigla ova škola zahvaljujući najprije velikim ljudima, vizionarima koji su stvarali uistinu nešto što je bilo rijetkost na ovim našim područjima. Mnogi naši učenici završili su ovu školu i postal su kasnije veoma uspješni ljudi. Želimo da ovo uistinu postane mjesto u kojem će se okupljati mladi ljudi iz cijelog regiona”- izjavio je fra Stipo Alandžak, direktor FKG Visoko.

Centralni događaj je bila tradicionalna priredba, koja je upriličena u sportskoj dvorani FKG-a, kojoj su pored učenika i profesora, prisustvovali i brojni gosti iz političkog, vjerskog i kulturnog života.

Svi prisutni su mogli pogledati muzičke i dramske tačke. Dobrodošlicu gostima je poželio fra Stipo Alandžak, a gostima su se obratili ministrica u Vladi ZDK, Dženana Čišija, predsjednik Udruge bivših učenika Vinko Hrkać, ravnatelj i utemeljitelj privatne Humanističke gimnazije u Zagrebu Tonći Maleš, Željka Dramac, predstavnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije, dok se uime osnivača i uime Bosne Srebrene obratio fra Vinko Sičaja:

“Mnoge generacije đaka su se smjenjivale ovdje ali i mnoge generacije profesora što govori o njezinoj dugovječnosti. I sam sam bio đak ove škole, potom sam ovdje sa ponosom kažem, bio odgajatelj i predavač. Odsjećam ovu zajednicu posebno svojom. Zadnjih sedamnaest godina mi djelujemo u novim okolnostima, međutim i dalje se u našoj Gimnaziji nudi kvalitetno obrazovanje, a želim istaknuti da se ovdje nude velike vrjednote koje dodatno izgrađuju čovjeka i osposobljavaju za mir i dobro.”

Franjevačka klasična gimnazija, kako ističe direktor-fra Stipo Alandžak, predstavlja i svojevrsni izazov za djecu. Škola je otvorena za sve učenike iz naše zemlje al ii van BiH. Ovom prilikom direktor FKG Visoko, zahvalio se i roditeljima koji šalju djecu u ovu školu, naročito jer je posebno težak momenat odvajanja djece od roditelja, što znači da roditelji prepoznaju kvalitetno obrazovanje, što za FKG Visoko predstavlja ohrabrenje i poticaj da i u budućnosti nastave sa ozbiljnim i predanim radom.

Amra Čosić visoko-rtv.ba