Prijatelji i kolege emotivno o Mijoviću: Bio si uvijek uspravan i beskompromisan

Vijest o smrti uglednog bh. novinara Vlastimira Mijovića rastužila je mnoge. Ovaj doajen bh. novinarstva brojnima je bio inspiracija, oslonac, ali i neko kome su bježali po dobronamjerne savjete. Njegovi najbliži prijatelji opisuju ga kao čovjeka koji je u svojim borbama ostajao uspravan i beskompromisan, čak i kada ga je to moglo koštati glave.
Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a, bio je Mijatovićev blizak drug i prijatelj.

“Otišao je jedan od najboljih. Prerano se to desilo. Mogli smo i morali još puno godina drugovati i ljudovati. Bio si uvijek uspravan. I onda, kad nas je to u Beogradu glave moglo koštati. A nije bilo ni lako ni jednostavno. Ti si to hrabro i beskompromisno činio. Hvala ti za sve mudre savjete i podršku. Duboko saučestvujem u bolu sa tvojim kćerima Danjom i Lunom. Mi, tvoji drugovi, nećemo te zaboraviti!”, poručio je Skenderagić u emotivnoj poruci objavljenoj na njegovom Facebook nalogu.
A o uspomenama sa Vlastom, još od gimnazijskih dana, noćas je pisao i Dragan Mioković.

“Još iz gimnazije se znamo. S Hipi klupe. S lopte iz Metalca, mada je njemu rukomet bio prvi sport. Pravi gradski. Žao mi ga. Baš! Vidimo se rego druže”, napisao je čuveni sarajevski policajac na svom Twitter nalogu.
Brojnima je Vlastimir bio važan dio odrastanja i učenja. O tome svjedoči i poruka Nihada Kreševljakovića.

“Zbogom dobri Vlasta. Njegovo ime mi je poznato još od onih ‘Naših dana’ s početka 80tih, a koji su bili neizostavan dio očeve novinske literature. Uređivao ih je Vlastimir Mijović, tada najmlađi urednik u povijesti SFRJ. Nek’ ti je lahka zemlja bosanska”, napisao je Kreševljaković.
A da je učenje od Vlastimira Mijatovića bila važna životna lekcija, ističe i novinar Bakir Hadžiomerović.

“Upoznali smo se na tadašnjoj TV BiH 1997. godine… Neponovljivo životno iskustvo! A naročito inspirativno bilo je učenje važnih profesionalnih lekcija od dobronamjernog novinarskog doajena…Vlasta, hvala na svemu. Zbogom, druže”, stoji u samo jednoj u nizu oproštajnih poruka.
Da je bio jedan od najboljih iz svoje struke, naglašava i novinarka Suzana Stambol.

“Otišao nam je i Vlasta. Jedan od Velikih. Jedan od Najboljih. Novinarčina. Bila je čast poznavati te i raditi u tvoje vrijeme. Pokoj tvojoj dobroj duši i saučešće tvojoj porodici”, napisala je ona.
U karijeri, Mijović je bio najmlađi glavni i odgovorni urednik lista ‘Naši dani’ u historiji SFRJ. Bio je i glavni i odgovorni urednik lista ‘Mladost’ iz Beograda.

Od 1995. do 1996. godine, djeluje kao glavni i odgovorni urednik lista Oslobođenje, izdanje za inostranstvo, čije se sjedište nalazilo u Ljubljani. Godine 1996. postaje zamjenik glavnog urednika magazina Svijet, a tokom 1996. i 1997. pomoćnik je glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Oslobođenje. Od 2000. do 2001. godone bio i odgovorni urednik lista Poslovnih novosti, a od 2001. do 2003. glavni i odgovorni urednik je dnevnog lista na engleskom jeziku Bosnia Daily. Od 2003. do 2005. glavni i odgovorni urednik je lista Poslovne novosti. Od 2005. do 2007. godine bio je glavni i odgovorni urednik mjesečnog magazina Strogo pov, da bi od 2007. do 2008. godine bio glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Oslobođenje.

Također, od 1997. do 2000. bio je urednik i voditelj 70-minutnih političkih talk-show emisija Argumenti i Otvorena vrata na tadašnjoj TV BiH, koje su u toj kategoriji bile najgledanije u Bosni i Hercegovini i emitovane u prime-time terminu. Tijekom 2005. bio je izvršni ravnatelj za komunikacije i koordinaciju programa FTV.

U svojoj karijeri, napisao je više hiljada novinskih tekstova u, osim pomenutih, listovima Svijet, Danas, NIN i Duga, Delo i Mladina, Slobodna Dalmacija, Walter, Business magazine, Globus.
Podsjećamo, Mijović se borio sa teškom bolešću, od koje je preminuo u četvrtak u 65. godini.