Prijava inspekciji: Uprava “ArcelorMittala” nagradila samo povlaštene radnike i direktore

Predstavnici sindikata radnika ove kompanije, koja je u 2022. godini ostvarila odličnih 41,2 miliona maraka dobiti i preko milijardu maraka prihoda, kažu da je uprava direktore počastila sa šest luksuznih automobila marke “volvo S60” i “volkswagen t-roc”
Radnici “ArcelorMittala” u Zenici prijavili su upravu kompanije Federalnoj inspekciji rada nakon što su, kako tvrde, povlaštene zaposlene i direktore častili hiljadama maraka i luksuznim automobila bonusa, dok su oni koji su iznijeli najteži dio posla ostali praznih džepova.

Predstavnici sindikata radnika ove kompanije, koja je u 2022. godini ostvarila odličnih 41,2 miliona maraka dobiti i preko milijardu maraka prihoda, kažu da je uprava direktore počastila sa šest luksuznih automobila marke “volvo S60” i “volkswagen t-roc”, piše Capital.

Prema riječima novoizabranog predsjednika sindikalne organizacije u “ArcelorMittalu” Rašida Fetića, radnici su ogorčeni zbog novog postupka uprave, koja je jedne bogato nagradila, a druge kaznila, iako su odredili najveći dio posla.

“Ovdje vlada, blago rečeno, rasulo. Generalni direktor Nikhil Mehta je donio odluku da 24. marta isplati radnicima bonuse, ali samo onima koji su na posebnim ugovorima i to zbog pozitivnog poslovanja u prošloj godini. Ti ugovori su nakaradni, a njih su potpisali radnici koji su dolazili kasnije. Problem sa tim ugovorima i zašto smo ih mi odbili kada su nam ih nudili su postojanje varijabilnog dijela ugovora koji bi mogao da nam zacementira plate i ne dozvoli njihov rast”, priča Fetić.

Objašnjava da je bonuse dobilo oko 600-700 radnika na posebnim ugovorima, ali samo oni koji nisu u toku te godine koristili bolovanja. Tvrdi da su tim radnicima isplatili od 1.000 maraka do 1.600 maraka, a nekima čak i više iznose.

“Direktori su dobili skupocjene automobile, trojica “volvo” i trojica “folksvagen”, a ostali radnici su samo zaboravljeni. Najgore je što su ti radnici itekako zaslužni za uspjeh firme, ali to niko nije prepoznao. Pitao sam direktora zašto nisu dali bonuse svim radnicima, a on mi je rekao da nemaju para”, tvrdi on.

Govori da su automobili dati direktorima u privatno vlasništvo, da na njima nema loga kompanije, a u nekima od njih su čak i dječje sjedalice.

“Vjerujem da se za ova auta plaća i održavanje, te da gorivo sipaju na račun firme. Tražili smo da se prestane sa ovim odvajanjem i diskriminacijom, a rekli su nam da ovo trpimo zato što nismo dopustili da u kolektivni ugovor uđe varijabilni dio o platama, što nema smisla, jer kolektivni ugovor važi od 2018. godine, a bonuse smo dobijali 2019. godine. Takođe, direktor je rekao da je bonusima želio da motiviše poslovođe. Možete misliti kako smo mi sada motivisani”, priča glavni sindikalac.

Na pitanje kolike su plate u zeničkom “ArcelorMittalu”, govori da su do 1.000 maraka i da malo ko prebacuje preko toga. Kada se na to doda topli obrok, plate stignu do 1.370 KM.

“Poslije rudara, nama je najteži posao, to je crna metalurgija, loši su nam uslovi, abnormalne vrućine, prašina, promaja, buka… Ljudi su razočarani. Mi smo sve prijavili Federalnoj inspekciji rada i znamo da su bili u kompaniji, ali nismo dobili nikakvu povratnu informaciju“, kaže on.

Izjavu smo pokušali dobiti od generalnog direktora “ArcelorMittala” Nikhila Mehte, ali se nije javljao na naše pozive, niti je odgovorio na email sa pitanjima koja smo mu poslali. Pozivali smo i službu za komunikacije u ovoj kompaniji, te i na njihov email poslali pitanja, ali do objavljivanja ovog teksta, on nije stigao.

Takođe, pozivali smo i Federalnu inspekciju rada, kao i inspekciju rada zeničko-dobojskog kantona, ali ni tamo nismo dobili odgovore.

Kolegama u Zenici podršku su pružili i sindikalci iz prijedorske kompanije koji su od direktora Mehte tražili da ne dovodi radnike u neravnopravan položaj sa kolegama i prestane sa diskriminacijom.

“Imali smo loša iskustva sa vama od dana vašeg imenovanja i mi dajemo bezrezervnu podršku kolegama iz Zenice. Omalovažavati radnika i očekivati lojalnost i rezultate je put u neizvjesnost. Vrijeme u kojem su naši sindikati bili oslonjeni sami na sebe i milost poslodavca je iza nas, te će sve odluke koje donosi Sindikat AM Zenica imati i našu apsolutnu podršku i zajedničke aktivnosti su neminovnost”, poručili su sindikalci “ArcelorMittala” iz Prijedora i zatražili od Mehte da preispita svoje odluke.