PROCURIO SNIMAK Šef talijanske mafije pobjegao iz zatvora, niko satima nije primijetio

Bio je šef nasilne mafijaške grupe koja je poznata da svoje protivnike ubija pucnjevima iz sačmarice u glavu, kako njihova tijela na pogrebima ne bi mogla biti izložena u otvorenim ljesovima

Talijanski mafijaški šef Marco Raduano (40) pobjegao je iz zatvora Badu ’e Carros na Sardiniji. Raduano se spustio niz zid zatvora uz pomoć improviziranog užeta kojeg je napravio od plahti. Naredna dva sata niko nije uopće primijetio da je mafijaški šef pobjegao iz ćelije s maksimalnim osiguranjem jer u operativnoj sobi nije bilo ljudi i niko nije gledao sigurnosne snimke.

Dok službenici istražuju sigurnosni propust koji je omogućio bijeg, na društvenim mrežama se pojavila snimka bijega. Kamere su snimile šefa mafijaškog klana Sacra Corona Unita u trenirci kako se spušta niz kameni zid koristeći uže od posteljine prije nego što skoči na travu ispod i odjuri.

Zatvor Badu ’e Carros je smješten u malom gradu Nuoro na Sredozemnom moru. “Ovaj smioni bijeg iz jednog od najsigurnijih talijanskih zatvora dogodio se zbog nedostatka osoblja”, rekao je čelnik sindikata Giovanni Villa za Il Messaggero. Navodno je 50 čuvara imalo zadataka da nadzire 180 zatvorenika u kompleksu, pri čemu su mnogi od zatvorenika ozloglašeni mafijaši i ubice.

Raduano je prije bijega bio uzoran zatvorenik koji je svoj posao u biblioteci na gornjem katu zatvora iskoristio kako bi proučavao rasporede čuvara koji su patrolirali ustanovom i skladno tome tempirao svoj bijeg, piše New York Post.

“Zatvorenik iz Puglie pobjegao je na odvažan način iz jedne od najsigurnijih kaznionica u Italiji. Čini se da je imao sve spremno i da je bijeg već neko vrijeme dobro planiran”, istaknuo je Villa.

“Mjesecima govorimo o nedostatku osoblja i to je glavni faktor koji je ugrozio sigurnost”, dodao je. Raduano je uhapšen 2018. i osuđen na 18 godina zatvora zbog trgovine kokainom, ali suočavao se i s optužbom za ubistvo.

Bio je šef nasilne mafijaške grupe koja je poznata da svoje protivnike ubija pucnjevima iz sačmarice u glavu, kako njihova tijela na pogrebima ne bi mogla biti izložena u otvorenim ljesovima.

Nedugo nakon Raduanovog bijega, u njegovom rodnom gradu Viesteu je počeo odjekivati vatromet, ali gradonačelnik tog grada je negirao navode da je proslava bila povezana s bijegom iz zatvora.