Pronađen prsten iz 9. stoljeća na kojem piše “insallah”

Prsten pronađen na groblju Vikinga iz 9. stoljeća već decenijama stoji kao eksponat u švedskom Historijskom muzeju u Stokholmu, a pažnju javnosti privuklo je nedavno dešifrovanje ugraviranog teksta na njemu.

Riječ je o srebrenom prstenu koji je arheolog Jalman Stolpe pronašao tokom arheoloških istraživanja 1872.-1875. godine na vikinškom groblju na otoku Bjorko, a u Muzeju je izložen od 1942. godine.

Glasnogovornica Muzeja Linda Wahlander je za Anadoliju kazala da je poznato da su se ljudi u Skandinaviji sahranjivali u tradicionalnim odijelima i sa vrijednim nakitom, a da su žene sahranjivane sa ogrlicama i na njima okačenim prstenjem, što je bio slučaj i sa ženom u čijem grobu je pronađen spomenuti prsten.

„Tekst na prstenu je na arapskom jeziku, a nedavno smo elektronskim mikroskopima utvrdili da na njemu piše ‘insallah“. Došli smo do saznanja da je prsten najvjerovatnije pripadao izvjesnom Ibn Saidu iz Bagdada, koji je bio izaslanik ili trgovac i prsten donio u Bugarskoj“, kazala je Wahlander.

Podsjećajući na historijske činjenice da je u periodu kada je prsten stigao u Švedsku trgovina bila naturalne prirode, Wahlander je kazala da naučnici trenutno zastupaju mišljenje da je prsten iz Bugarske baš na taj način ili kao poklon nekom trgovcu stigao iz Bugarske.

Wahlander je dodala da je tekst na prstenu vremenom oštećen, ali da je nedvojbeno da na njemu arapskim slovima piše „insallah“.

Vezani članci

Nermin Alimanović, prvi Rom iz Visokog koji je obavio hadž u posljednjih 60 godina

Visokoin.com

Jesu li jelke i lijepe šarene lampice čarolija za djecu ili din dušmani islama? Kakvu to vi BiH želite? Da ne pravite od Bosne Teheran?

Visokoin.com