Provaljeno u grobljansku kapelu u Dobrinju kod Visokog

Za sada nepoznati počinitelji provalili su u kapelicu Sv. Leopolda Mandića koja se nalazi na groblju u mjestu Dobrinje kod Visokog, a pripada župi Kraljeva Sutjeska, piše portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Ovaj vandalski čin primijetio je prakaratur Pero Galić koji se inače brine za kapelu, kada je u petak 5. svibnja došao uređivati groblje uoči proljetnoga blagoslova polja koji je planiran za nedjelju 7. svibnja. S obzirom da je posljednja misa ovdje bila 23. travnja, ne može se sa sigurnošću kazati kada se ovaj nemio čin dogodio.

Kako je Pero objasnio, odmah je kontaktirao sutješkog gvardijana i župnika fra Bonu Tomića te utvrdio da su iz kapele otuđeni uglavnom metalni predmeti i liturgijski pribor: kalež, plitica, dva zvonceta, oltarni križ, korpus s velikoga križa te vodovodno mjerio.

Prema njegovim riječima ovo nije prvi put da je kapela u Dobrinju bila metom lopova i vandala. Naime, od 1993. do 2017. često su se događale krađe i vandalizmi, čak je ukradeno i crkveno zvono teško 114 kg.

Inače, u filijali Dobrinje prije posljednjega rata 1991. živjelo je 368 katolika, a danas ih je 22 u 17 kuća. Većina ih je u jeku sukoba Hrvata i Bošnjaka 1993. otišla u izbjeglištvo odakle se nisu vratili. Kako je objasnio gvardijan fra Bono, ovdje se sveta misa slavi svake druge nedjelje. Današnja kapela izgrađena je 2000. na temeljima stare podignute krajem 1960-ih, u groblju koje postoji od 1947., a u njemu se nalazi 50-ak grobova.